Cibulový sirup proti kašli a nachlazení
Zdraví Babské rady Monika 13. prosince 2015Místo sirupů a kapek proti kašli a na nachlazení z lékárny vsaďte na to, co nám nabízí příroda. Účinný a přírodní sirup se dá velmi jednoduše připravit z cibule. Možná zrovna vám ho připravovala maminka, když jste byli malí a dost možná ho pili s nechutí. Měla důvod, tento sirup na kašel a nachlazení funguje. Jak se vyrábí a čím tak prospívá?
Cibulový sirup je zázračný elixír, který pomůže nejen na kašel a nachlazení, ale i na škrábání v krku, rýmu, zánět průdušek nebo i chřipku. Řadí se mezi babské rady, které rády používaly naše babičky a také naše maminky. Cibule je totiž přírodní antibiotikum.
Pokud hledáte osvědčený lék na virózu, nachlazení či kašel, vyzkoušejte cibulový sirup. Jeho výroba je velmi levná a ušetříte si cestu do lékárny, kde by vám tak akorát nabídli drahé přípravky, které nemusí vždy pomoct.
Při přípravě není nijak omezeno, kolik máte použít cibule. Stačí to dělat pouze od oka, abyste zaplnili vybranou mísu či dózu. Můžete začít s jednou nebo i několika cibulemi (záleží na jejich velikosti) a k nim přidat cukr nebo med, abyste ho tam prostě dali tak akorát (přiměřeně).
Recept: Sirup s cukrem
Suroviny:
cibule
cukr
Postup:
1. Cibuli nakrájíme na kostky, kolečka nebo klínky.
2. Střídavě dáváme do sklenice, hrníčku nebo nádoby vždy trošku cibule a trošku cukru.
3. Poslední vrstvou je cukr, lžící obsah zamáčkneme a uzavřeme. Pokud nemá nádoba víčko, můžeme uzavřít buď alobalem, nebo potravinářskou fólií.
4. Nádobu vložíme nejlépe na noc do lednice, kdy se během této doby uvolní šťáva.
Recept: Sirup s medem
Suroviny:
cibule
kvalitní med
Postup:
1. Nakrájíme cibuli na kostky, kolečka nebo kostičky.
2. Postupně do sklenice či jiné nádoby vkládáme nakrájenou cibuli a nahoru dáme trošku medu.
3. Trošku promícháme a zamáčkneme.
4. Nádobu uzavřeme a dáme na noc do lednice.
Sirup můžete scedit
Vzniklý sirup můžete nabírat lžící nebo jej scedit před jemné sítko nebo čistou látku. Zda se rozhodnete pro ten či onen postup, je pouze na vás.
Jak sirup dávkovat?
Dávkování není přesně dané, ale obecně se doporučuje třikrát denně 1 - 3 polévkové lžíce nebo polévková lžíce co hodinu. Jak se rozhodnete dávkovat, záleží vždy na to, jak moc je pacient nemocný. Již po pár dávkách poznáte zlepšení, proto vytrvejte, dokud se bacilů nezbavíte.
Pro koho je vhodný?
Cibulový sirup je vhodný pro všechny až na děti do osmého měsíce. Pomáhá jak dětem, tak i dospělým. Jedná se o takový starý známý sirup, který pomůže téměř všem.
Jak bojovat proti nechuti?
Dospělí pravděpodobně s cibulí žádné problémy mít nebudou, pokud by ale jejich vzpomínky na dětství byly příliš silné, nejlepším řešením je sirup přecedit, ať nevidí v nádobě cibuli.
Děti nemají moc rády cibuli obecně, proto je nejlepší, abyste jim neukazovali, z čeho je sirup vyroben. Pravděpodobně to ani nepoznají, protože vůně cibule není tolik intenzivní. Cibulový sirup je velmi sladký, což může jakékoliv pochybnosti brzy potlačit.
Čím je cibule tak výjimečná?
Cibule je brána jako přírodní antibiotikum, protože obsahuje allicin (tato látka se také nachází i v dalším přírodním antibiotiku - česneku). Kromě allicinu v cibuli najdeme silice, vitamíny skupiny B, vitamín C, A, E, taktéž řadu minerálních látek (draslík, vápník, hořčík, fosfor, zinek, železo, síra), fytoncidy atd. Díky rozmanitému spektru se jedná o zeleninu, která by neměla v žádném jídle (až na sladké) chybět.
Účinky cibule
- Pomáhá na kašel, rýmu a nachlazení.
- Snižuje vysoký cholesterol a krevní tlak.
- Podporuje krevní cirkulaci a čištění krve.
- Má pozitivní vliv na léčbu zánětů.
- Má antibakteriální a antimykotické účinky.
- Pomáhá zbavit se kuřích ok a bradavic.
Cibule je velmi zdravá, proto ji nezapomínejte konzumovat čerstvou, kdy má v sobě nejvíce cenných látek.
Bára, 6. července 2016