Velikonoční beránek - 4 super recepty
Recepty Jaro Eliška 1. dubna 2015Velikonoční beránek patří mezi tradiční sladké pokrmy, které se pečou na Velikonoce. Mezi ty další patří například mazanec nebo jidáše. Existuje mnoho různých receptů na beránka, který se dává do speciální formy a poté upeče. Podívejte se na několik oblíbených receptů, které se vám zajisté povedou a váš beránek tak bude nejlepší.
Při pečení beránka vždy pamatujeme na to, že formu musíme pořádně vymazat tukem a vysypat moukou. Naplníme spodní díl (tam kde je hlava), ale ne úplně po okraj a přiložíme horní díl. Troubu zapneme již před přípravou těsta.
Pečeme ho asi necelou hodinu a pak můžeme vyzkoušet, zda-li je velikonoční beránek hotový, pomocí špejle. Pokud se na ni lepí těsto, necháme ho ještě chvíli péct, pokud ne, je hotový.
Následně ho necháme vychladnout, opatrně ho z formy vyklopíme a pak ho ozdobíme - můžeme ho polít polevou, pocukrovat, udělat mu oči z rozinek, lentilek či hřebíčků a uvážeme stužkou na krku mašličku.
Vzhledem k tomu, že jsou formy různě velké, tak se nikdy nedá přesně odhadnout, kolik potřebujete těsta. Lepší je tedy možnost, že vám těsto zůstane a to pak můžete nandat do jiné formy (hřbet, koláč, zajíce atd.).
Tradiční velikonoční beránek
Ingredience:
300 g polohrubé mouky
5 oddělených vajíček
2 celá vejce
250 g krystalového cukru
1 vanilkový cukr
hrst ořechů + hrst rozinek (není nutné)
nastrouhaná kůra z bio citronu
stužka, rozinky
máslo a mouka na vymazání formy
Postup:
1. 2 celá vejce a 5 žloutků vyšleháme s cukrem. Přidáme i nastrouhanou kůru z citronu, ořechy, rozinky a promícháme.
2. Dále přimícháme i mouku.
3. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, který přimícháme do těsta.
4. Těsto opatrně rozetřeme do spodní části formy, kterou jsme předtím vymazali a vyspali. Přikryjeme horní částí.
5. Formu vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a pečeme kolem 50 minut.
6. Až beránek vychladne, tak ho podle našich představ ozdobíme. Můžeme ho polít polevou nebo pocukrovat, místo očí dát rozinky a kolem krku červenou stužku s mašličkou.
Velikonoční beránek z tvarohového těsta
Ingredience:
250 g krupicového cukru
4 vejce
vanilkový cukr
250 g másla
250 g tvarohu
250 g polohrubé mouky
1 kypřící prášek
hrst rozinek namočených v rumu
máslo a mouka na vymazání
rozinky na oči, stužka
Postup:
1. Rozpustíme máslo a necháme ho chvíli vychladnout.
2. Cukr smícháme s vanilkovým cukrem a poté ho vyšleháme s vajíčky.
3. Do směsi dále přimícháme máslo a tvaroh. Po smíchání přidáme i mouku s kypřícím práškem. Nato přidáme rozinky.
4. Pořádně vymažeme a vysypeme formu.
5. Těsto nalijeme do přední části formy na beránka, přiložíme zadní část a dáme péct do trouby předehřáté na 180°C. Pečeme 50 - 55 minut.
6. Až bude tento tvarohový beránek hotový, necháme vychladnout. Následně ho můžeme pocukrovat, polít čokoládovou polevou, přidat rozinky místo očí a stužku na krk na ozdobení.
Hrníčkový recept na beránka
Ingredience:
1 hrnek hladké mouky
1 hrnek polohrubé mouky
1 hrnek práškového cukru
1 vanilkový cukr
1 kypřící prášek
2 vejce
1 hrnek mléka
1/2 hrnku roztopeného másla
hrst rozinek
stužka, rozinky
máslo a mouka na vymazání formy
Postup:
1. V míse promícháme hladkou, polohrubou mouku s cukry a kypřícím práškem.
2. Poté přidáme vajíčka, mléko, roztopené máslo a rozinky.
3. Těsto pořádně promícháme.
4. Vymažeme formu máslem, vysypeme moukou a nalijeme do spodní části těsto. Přikryjeme horní části.
5. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C 50 - 55 minut.
6. Studeného beránka vyndáme z formy a ozdobíme ho.
Biskupský velikonoční beránek
Ingredience:
280 g másla
140 g krupicového cukru
1 vanilkový cukr
6 vajíček
140 g moučkového cukru
280 g hladké mouky
1/2 kypřícího prášku
80 g nasekaných ořechů
200 g kandovaného nebo sušeného ovoce
čokoládová poleva na beránka, rozinky nebo lentilky na oči
máslo a mouka na vymazání
Postup:
1. Máslo necháme při pokojové teplotě změknout a pak ho vyšleháme s cukrem, vanilkovým cukrem a žloutky do pěny.
2. Z bílků a moučkového cukru vyšleháme pevný sníh.
3. K vyšlehanému máslu přidáme nasekané ořechy, nasekané ovoce a mouku. Promícháme.
4. Opatrně přimícháme také sníh a těsto naneseme do vymazané a vysypané formy.
5. Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C 50 - 55 minut.
6. Hotového beránka ozdobíme.
Kromě toho, že si můžete beránka upéct, je možné jej i v obchodech koupit, ale chuť a kvalita kupovaných na domácí prostě nemá. Stačí si jen vybrat ten správný recept.