Pomazánky na chlebíčky a jednohubky
Recepty Lucie 29. prosince 2015Plánujete oslavu nebo si jen chcete připravit chlebíčky a jednohubky? Tak to mějte na paměti, že se určitě neobejdou bez moc dobré pomazánky. Sice je můžete namazat pouze máslem, ale pomazánky mnohonásobně zlepší jejich chuť. Recepty na ně jsou velmi snadné.
Pokud nemáte moc času, můžete použít ochucené pomazánkové máslo nebo bylinkové máslo, pokud ale naopak čas máte, udělejte si pomazánku doma. Není na tom nic těžkého a stačí si jen vybrat z mnoha receptů, které na této stránce najdete. Určitě pak budou vaše chlebíčky a jednohubky delikátní.
Podívejte se na výborné pomazánky na chlebíčky a jednohubky, které vám budou zajisté chutnat.
Česneková pomazánka
Ingredience:
200 g eidamu
250 g majonézy, tvarohu nebo pomazánkového másla
3 stroužky česneku
sůl, pepř
Postup:
1. Nastrouháme sýr na jemné straně struhadla a smícháme ho buď s majonézou, tvarohem, nebo pomazánkovým máslem. Můžete udělat i nějaký zajímavý mix.
2. Dále se přimíchá prolisovaný česnek a nakonec se pomazánka dochutí solí a pepřem.
3. Na chvíli dáme vychladit do lednice a můžeme podávat.
Křenová pomazánka
Ingredience:
200 g tvarohu
malá lučina
50 g eidamu
1 - 3 lžíce čerstvě nastrouhaného křenu
sůl, pepř
Postup:
1. Tvaroh smícháme s lučinou, nastrouhaným křenem a nastrouhaným sýrem.
2. Dochutíme pak solí a pepřem.
3. Poté necháme chvíli vychladit.
4. Pak můžeme namazat na chlebíčky nebo jednohubky.
Vajíčková pomazánka
Ingredience:
5 vajec
250 g tvarohu
3 lžíce majonézy
2 lžíce másla
2 stroužky česneku
sůl, pepř
Postup:
1. Uvaříme vejce na tvrdo.
2. Máslo vyšleháme s majonézou, pak přimícháme tvaroh a prolisovaný česnek.
3. Vajíčka nakrájíme na kostky a vmícháme je do pomazánky.
4. Dochutíme solí a pepřem, promícháme a necháme na chvilku odpočinout v lednici.
Pomazánka z krabích tyčinek
Ingredience:
1 balení krabích tyčinek
1 vejce uvařené natvrdo
1 menší cibule
1 tvaroh
2 lžíce majonézy
lžíce šťávy z citronu
pažitka
sůl, pepř
Postup:
1. Krabí tyčinky vyjmeme z folie a nakrájíme najemno, stejně jako cibuli a vejce.
2. To vše promícháme s citronovou šťávou, tvarohem a majonézou.
3. Přidáme nakrájenou pažitku a ochutíme solí a pepřem.
4. Nakonec necháme vychladit.
Celerová pomazánka
Ingredience:
300 - 400 g celeru
2 mrkve
200 g zakysané smetany
100 g majonézy
1 lučina
1 lžíce hořčice
1 střední cibule
sůl, pepř
Postup:
1. Oloupaný a omytý celer nastrouháme na jemném struhadle, poté nastrouháme i oloupanou mrkev. Pokapeme je šťávou z citronu.
2. Dále promícháme majonézu s lučinou a smetanou.
3. Smícháme obě dvě části, přidáme najemno nakrájenou cibuli.
4. Opět vše promícháme, dochutíme hořčicí, solí a pepřem podle toho, jak to komu vyhovuje.
Bramborová pomazánka
Ingredience:
3 - 4 brambory
100 g pomazánkového másla
100 majonézy
2 - 3 vejce
4 zavařené okurky
malá cibule
sůl, pepř
Postup:
1. Brambory uvaříme doměkka ve slupce, vejce uvaříme natvrdo.
2. Brambory oloupeme a na struhadle nastrouháme, oloupaná vajíčka nadrobno nakrájíme.
3. Pomazánkové máslo vyšleháme s majonézou, přidáme nakrájenou cibuli, nakrájené okurky, brambory a vajíčka.
4. Pořádně promícháme a podle potřeby ještě přidáme trošku majonézy.
5. Dochutíme solí a pepřem podle potřeba a dáme vychladit.
Podívejte se rovněž na avokádové pomazánky, které se vždy hodí na dobré občerstvení.
Máte svůj recept na výborné pomazánky? Nebo kterou považujete za nejlepší?
Libuše, 12. června 2023