Avokádová pomazánka: Recept na skvělou pochoutku
Recepty Eliška 20. května 2024Avokádo patří mezi oblíbené ovoce, se kterým se dá doslova kouzlit. Můžete si připravit pomazánku, guacomole, dip, polévku nebo i sladké recepty. My se podíváme na recepty na avokádové pomazánky, které stojí za vyzkoušení.
Avokádová pomazánka s česnekem
Ingredience:
1 zralé avokádo
2 stroužky česneku
citron
mořská sůl
čerstvě namletý pepř
Postup:
1. Rozmačkáme vidličkou dužninu avokáda a smícháme ji s prolisovaným česnekem. Můžeme i rozmixovat ponorným mixérem.
2. Přidáme trošku šťávy z citrónu. Stačí kávová lžička.
3. Všechno pořádně promícháme.
4. Dochutíme mořskou solí a čerstvě namletým pepřem podle chuti.
Pomazánka se hodí na chleba, rohlík nebo bagety. Tento recept je velice snadný.
Pro děti můžete udělat verzi bez česneku.
Avokádová pomazánka s Lučinou
Ingredience:
1 zralé avokádo
100 g Lučiny
malá cibule
citron
mořská sůl
čerstvě namletý pepř
Postup:
1. Dužninu avokáda smícháme s Lučinou, s nakrájenou cibulí, lžičkou citronu, solí a pepřem.
2. Všechno rozmixujeme nebo rozmačkáme vidličkou.
3. Podáváme s pečivem.
Avokádová pomazánka s vejcem
Ingredience:
1 zralé avokádo
2 vejce natvrdo
2 lžíce zakysané smetany
necelá lžička hořčice
mořská sůl
čerstvě namletý pepř
pažitka na ozdobu
Postup:
1. Dužninu avokáda rozmixujeme společně vajíčky natvrdo, smetanou a hořčicí do hladkého krému.
2. Poté podle chuti osolíme a opepříme.
3. Následně ozdobíme pažitkou a podáváme s pečivem.
Pomazánka s avokádem a tuňákem
Ingredience:
1 zralé avokádo
1 malá konzerva tuňáka ve vlastní šťávě nebo s olivovým olejem
jarní cibulka
lžíce šťávy z citronu
lžička hořčice
mořská sůl
čerstvě namletý pepř
Postup:
1. Do mísy vložíme dužninu avokáda, tu rozmělníme pomocí vidličky.
2. Dále přidáme tuňáka bez nálevu, šťávu z citronu a lžičku hořčice. Důkladně promícháme.
3. Vmícháme cibulku nakrájenou na kolečka.
4. Podle potřeby osolíme a opepříme.
Rybičková pomazánka se hodí na pečivo nebo chléb.
Avokádová pomazánka s tvarohem
Ingredience:
1 tvaroh ve vaničce
1 zralé avokádo
1 - 2 stroužky česneku
lžíce šťávy z citronu
jarní cibulka
mořská sůl
čerstvě namletý pepř
Postup:
1. Do mísy umístíme avokádovou dužninu, tvaroh, česnek, citronovou šťávu a nakrájenou cibulku.
2. Tyčovým mixérem rozmixujeme do pěny.
3. Poté ochutíme solí a pepřem.
Zelený krém se hodí na pečivo. Ozdobíme cibulkou, medvědím česnekem nebo bylinkami.
Pikantní avokádová pomazánka na topinky
Ingredience:
1 zralé avokádo
1 cibule
1 - 2 stroužky česneku
lžíce šťávy z citronu
chilli paprička
mořská sůl
čerstvě namletý pepř
Postup:
1. Dužninu z avokáda rozmačkáme vidličkou, smícháme s nakrájenou cibulí a prolisovaným česnekem.
2. Smícháme rovněž s nakrájenou chilli papričkou najemno a šťávou z citrónu.
3. Dochutíme solí a pepřem.
Pikantní pomazánka se hodí na topinky, jednohubky i chlebíčky.
Podívejte se na další recepty na pomazánky na chlebíčky.
Guacomole dip
Ingredience:
2 zralá avokáda
1 rajče
1 cibule
1 - 2 stroužky česneku
lžíce šťávy z citronu
chilli paprička
koriandr
mořská sůl
čerstvě namletý pepř
Postup:
1. Vydlabanou dužninu z avokád vidličkou rozmačkáme.
2. Rajče, cibuli, česnek i chilli papričku nakrájíme nadrobno.
3. Koriandr nasekáme nahrubo, přidáme šťávu z citronu a všechny suroviny promícháme.
4. Nakonec osolíme a přidáme špetku pepře.
Podáváme s nachos, pečivem nebo tacos, tento dip se hodí naprosto ke všemu (např. k panini).