Dělená strava – znáte toto stravování?
Hubnutí Dieta Markéta 27. února 2014Dělená strava neznamená jen dietu, ale i celkovou úpravu jídelníčku a životního stylu. Hlavním principem je rozdělení potravin na tři základní skupiny podle způsobu, jak je tělo tráví, a to na bílkoviny, sacharidy a neutrální potraviny, které lze kombinovat s oběma předchozími nebo jíst samostatně. Některá jídla totiž potřebují pro své trávení kyselé a jiná zásadité prostředí. Pokud je kombinujeme během dne, svůj trávicí systém zatěžujeme. Dělená strava znamená tedy konzumovat každý den jinou skupinu, z toho pak vychází jídelníček a recepty.
Historie dělené stravy
Rozdělení potravin do těchto tří skupin zavedl americký lékař William Hay na počátku 20. století. Podle něj je lékem na mnohé civilizační choroby (obezitu, alergie a další). Jejich příčiny viděl v špatných chemických poměrech v těle. Dělenou stravou se mu prý také podařilo vyléčit vlastní vážné onemocnění ledvin.
Výhody dělené stravy
Tento typ jídelníčku je vhodný zejména pro ty, kteří trpí častými zažívacími obtížemi a nedostatkem energie. Pomáhá i při dietách, protože jíte po menších porcích, dále tento způsob stravování zvyšuje přísun zeleniny a vlákniny. Vyšší příjem vlákniny vede k rychlejšímu pocitu nasycení takže lze hubnout bez pocitu hladu. Snižuje také riziko onemocnění tlustého střeva a cholesterol v krvi. Hlavním přínosem však je, že musíte o každodenních jídlech více přemýšlet, což může být dobrou změnou v celém životním stylu a zajistíte si tak optimální přísun důležitých živin.
Nevýhody dělené stravy
U dělené stravy vám mohou chybět některé důležité látky jako vápník, železo a skupina vitamínů B, což vede k zdravotním problémům. Rizikem mohou být bílkovinné dny, kdy přijímáte pouze proteiny, protože tělo je pak musí přeměňovat na sacharidy. Při tomto procesu vzniká kyselina močová, která rovněž způsobuje některé zdravotní potíže (hlavně dnu).
Bílkovinné dny
V těchto dnech smíte jíst jakékoli maso (nepřipravovat v trojobalu kvůli strouhance, která patří do druhé skupiny) včetně ryb (neuzených) a mořských plodů, vejce, mléčné výrobky (do 50 % tuku) a sójové výrobky, arašídy, sušené ovoce (kromě rozinek, které jsou neutrální) a kyselé ovoce, povařená rajčata (jsou pak kyselejší). Z nápojů pak mléko, ovocné čaje, suché víno a šampaňské.
Sacharidové dny
Během nich můžete jakékoli celozrnné obiloviny a pečivo z něj, brambory, sladkou kukuřici a sladké ovoce, luštěniny kromě sóji, neloupanou tmavou rýži a med. U nápojů jsou pak podle dr. Haye vhodné ovocné sirupy a šťávy nebo pivo.
Neutrální dny
V těchto dnech můžete neutrální potraviny kombinovat se sacharidovými i bílkovinnými (vždy zvlášť) nebo je konzumovat samostatně. Dělená strava zde řadí všechnu zeleninu (kromě brambor a sladké kukuřice), oříšky (kromě arašídů), uzené maso a ryby, mléčné výrobky s vyšším obsahem tuku, vaječné žloutky, semena a klíčky, koření, bylinky, oleje lisované za studena (tj. panenské, hlavně slunečnicový, sezamový a olivový), droždí, houby, javorový sirup. K pití pak hlavně bylinkové čaje. Tyto potraviny můžete podávat jako přílohu k ostatním skupinám.
Máte s dělenou stravou zkušenosti? Vyhovuje vám?