BudKocka.cz logo

Pokémon GO: Jak jich chytnout co nejvíc

Zábava Články Lucie 29. července 2016
Pokémon GO

Hra Pokémon GO nadchla milióny lidí po celém světě a konečně se dostala i k nám. V České republice i na Slovensku je oficiálně dostupná od soboty 16.7.2016. Ve světě se jedná o boom a lze očekávat, že i lidé u nás této hře naprosto propadnou. Jak se tato hra hraje a kde najdete Pokémony?

Co to Pokémon GO je?

Jedná se o geolokační hru, jež využívá rozšířenou realitu. Hra Pokémon GO je založena na tom, že hledáte oblíbené postavičky z populárního seriálu všude okolo sebe. Chytání barevných postaviček probíhá prostřednictvím smartphonu a mobilní aplikace, která se dá stáhnout buď v App Store, nebo Google Play.

Ke hraní potřebujete telefon, GPS a rychlejší internet. Na mapě najdete oblíbené postavičky, Pokéstopy a tělocvičny (gym). Pokémoni se vyskytují různě, ale Pokéstopy a tělocvičny mají své pevně dané místo. S tělocvičnami se hraje až v dalších úrovních.

Chytlavá hra herního studia Niantic, jejíž hlavním účelem je chytit co nejvíce Pokémonů, se stala i v Česku velmi oblíbenou. Díky fotoaparátu, který se nachází v zařízení, sledujete skutečný svět s virtuálními prvky. V reálném světě tak najdete virtuální Pokémony, které je nutné ulovit.

Kde se dá Pokémon Go stáhnout?

Tato hra je ke stažení v App store nebo Google Play. Hra je zdarma, ale některé přídavky se platí pomocí Poké Coins. Dávejte si ale pozor na neoficiální verze, které mohou obsahovat viry a malware.

Kde Pokémony chytíte?

Pokémoni se mohou objevit kdekoliv, některé druhy se vyskytují jen ve svém prostředí (voda, tráva, hory). Nejvíce Pokémonů najdete v Praze, Brně, Plzni, Olomouci, Ostravě, Havířově, Liberci, Krnově, Kladně, Zlíně a dalších větších městech, do menších obcí se hra postupně taktéž dostává. Čím více hráčů se v dané oblasti pohybuje, tím je vyšší výskyt Pokémonů. Pokémoni se objevují podle vytvořených bodů (Pokéstopů). Nejjednodušší je otevřít si v aplikaci nearby, ať najdete Pokémony v blízkosti. Nezjistíte ale, kde se přesně nacházejí, ale jen přibližně. Pak je musíte vypátrat již sami.

Ze zajímavých míst, kde se občas vyskytují nebo vyskytovali, můžeme jmenovat Žižkov, kolem Vltavy, na Palmovce, na hřbitově, silnici, ve Sněmovně, v metru atd.

Pokémon se vždy na místě zdrží jen chvíli, pak se přemístí na jiné místo. Více informací, kde byla která postavička spatřena, najdete mapě, kterou si vytvářejí uživatelé hry. Je to virtuální mapa, ve které jsou postavičky zaznamenány. Taktéž existují aplikace, které pomohou odhalit, kde můžete Pokémony najít nebo i rovnou weby (mujpokemongo.cz, pokemonmap.cz).

Které Pokémony můžete najít?

Hned ze začátku jsou vám k dispozici tři Pokémoni. Později najdete další a to například následující: Bulbasaur, Ivysaur, Venusaur, Charmander, Charmeleon, Charizard, Squirtle, Wartortle, Blastoise, Caterpie, Metapod, Butterfree, Weedle, Kakuna, Beedrill, Pidgey, Pidgeotto, Pidgeot, Mewtwo, Dragonite, Moltres, Flareon, Zapdos, Exeggutor, Arcanine, Victreebel, Mew, Articuno, Hitmonchan, Poliwrath, Omastar, Marowak, Chansey, Snorlax, Wigglytuff, Lapras, Vaporeon, Jigglypuff, Rhydon, Kangaskhan, Muk a další.

Jak Pokémony chytnout?

Jakmile Pokémona objevíte, telefon začne vibrovat a musíte malou příšerku chytnout. Vrhněte po ní Pokéball. Ale pozor, samotné chytnutí není úplně jednoduché. Pokémon se brání a nechce být chytnut. Snaží se odrazit Pokéball, utéct nebo nějak jinak zabránit chycení. Když ho chytnete, již (většinou) neuteče.

Pokud se vám nelíbí, že Pokémon se chová příliš drze a snaží se vám utéct, vypněte jednoduše fotoaparát. Pokémon se přesune z virtuálního do skutečného světa. Vy ho budete moct rychleji chytit. Světy se přesunou mocí tlačítka AR.

Pokud se dá Pokémon obtížně chytit, protože má tendence utéct, chytíte ho snadněji pomocí kruhů. Čím menší kruh máte, tím je větší šance, že ho chytíte. Zelený kruh znamená, že ho chytíte snadno, oranžový středně obtížně a červený je velmi obtížně. Pokud se objeví červený kruh, je nutné Pokémana chytiti pomocí Master Pokéballu.

O chyceného Pokémona se můžete dále starat. Můžete ho nakrmit nebo mu vylepšit schopnosti. Také ho můžete prodat.

Při chytání Pokémonů se postupně dostáváte do vyššího levelu. Pak je možné využít možnosti, které vám nový level nabízí. Můžete bojovat s ostatními či s nimi hrát.

Kde sehnat Pokébally?

Pokébally získáte na místech, která se nazývají Pokéstop. Pokéstopy se nacházejí většinou v oblastech, kde se nachází umění, školy, hřiště, památky atd. Jejich umístění se již nemění. Po nějaké době od navštívení si zase můžete zajít pro další Pokébally na stejné místo.

Nevýhodou je, že Pokéballů je omezené množství, proto si je musíte včas doplňovat. To probíhá na Pokéstopech, na nich najdete i další věci. Pokud najdete Pokéstop, roztočte jej v aplikaci.

Tipy pro hru Pokémon GO

Jak daleko se Pokémoni nacházejí?

Abyste mohli zjistit, kde se Pokémoni nacházejí, otevřete si nearby. Zobrazí se vám Pokémoni a stopy, které ukazují, v jaké vzdálenosti Pokémoni jsou. Jedna stopa je asi do 100 metrů od vás, dvě stopy do 200 metrů atd. Jakmile se budete k Pokémonovi blížit, bude se měnit i počet stop. Je to ale jen návod a menší nápověda pro vás, ve skutečnosti se může i trošku lišit.

Každý Pokémon se počítá

Nesoustřeďujte se jen na chytání různých druhů, klidně chyťte stejné. Pokud jste chytli stejnou postavičku, můžete ji prodat profesorovi (transfer). Profesor Willow vám za odměnu pošle něco, co využijete.

Pasti na Pokémony

Zahrajte si na pytláky a naličte pasti na Pokémony. Pasti najdete jednoduše v Pokéballu jako incense. Jakmile se Pokémon chytí do pasti, můžete ho ulovit. Pasti se dají koupit v obchodě, platí se ale za ně pomocí Poké coins.

Můžete je chytit i doma

Zajímavostí je, že nemusíte vůbec chodit ven, protože malé potvůrky chytíte i doma. Vyskytují se tam ale mnohem méně, ale občas na ně i doma narazíte. Můžete je přilákat pastí nebo jen čekat, zda se neobjeví.

Změňte prostředí a dobu

Pokud chcete najít nové druhy, jednoduše si změňte prostředí a dobu. V noci najdete noční druhy, u vody vodní druhy, na horách skalní typy, v bažinách jedovaté typy atd. Také nehrajte stále na jednom místě, ale snažte se využívat všechny možnosti, ať chytnete co nejvíce druhů.

Rozmnožujte Pokémony!

Pokud dostanete vejce, můžete Pokémony jednoduše rozmnožovat. Z každého vejce se vylíhne nový Pokémon, pokud ale budete následovat instrukce. Je totiž nutné ujít několik kilometrů, aby se z vejce vyklubal nový Pokémon. Při chůzi je potřeba mít zapnutou aplikaci, ať se každý metr počítá.

Hodnoty Pokémonů

U každého Pokémona najdete hodnoty, které něco značí. CP je síla v boji, HP je jeho zdraví, Power Up je cena za vylepšení. K tomu navíc je u něj napsán jeho typ (vodní, zemní, skalní, jedovatý atd.) nechybí váha, výška atd. Oblouk, který je nad ním znamená, kde se nachází na dráze a možné vylepšení, které se zase odvíjí od úrovně hráče.

Minimální specifikace zařízení

iOS

Android

Také chytáte Pokémony? Jaké máte s touto hrou zkušenosti? Napište je do recenze.



Názory k článku


Úplně nejlepší je, když mám pokéstop pod balkónem. Nemusím ani pořádně nikam chodit, protože stačí zamířit mobilem. Heč :)
Katka, 5. srpna 2016

já chci Vaporeona
Petr, 4. prosince 2016

Já chci mít tělocvičnu pod barákem
Pavel, 18. prosince 2016

já nemám ani jedno mám level 8
Béďa, 29. prosince 2016

Napište, co si o tom myslíte