BudKocka.cz logo

Proč mít krmítko pro ptáčky?

Články Zima Sára 17. října 2023
krmítko pro ptáčky

Krmítka pro ptáčky jsou nejen krásným prvkem na zahradě, ale také slouží jako potřebný zdroj potravy pro ptáky. Pokud máte rádi přírodu, zvolte stylové dřevěné krmítko. Podívejte se na tipy, jaká vybrat krmítka a proč je krmit.

⭐️ Stylové krmítko pro ptáčky

Stylové krmítko pro ptáčky

Krmítko nabízí ptáčkům dostatek prostoru pro potravu i odpočinek. Jeho vzhled se hodí do krajiny, do které dokonale a přirozeně zapadne.



Pro milovníky přírody a opeřenců je krmítko ze dřeva jasnou volbou. Přiláká různé druhy ptáků, které nakrmíte a za odměnu je můžete pozorovat. A to nejen v zimě, ale i na jaře. Podívejte se, jaká krmítka můžete koupit a jak přispět k ochraně ptáčků.

⭐️ Krmítko pro ptáčky

barevné krmítko pro ptáčky

Barevný domeček pro menší ptáčky slouží k zavěšení. Má dvojité dno a lze ho rozebrat. Světlý plůtek doplňuje barevná stavba. Přes léto lze využít jako pítko.



Koupit nebo vyrobit krmítko?

Pokud jste zruční a máte materiál k výrobě, vyrobte si sami krmítko doma. Potřebujete k tomu několik desek, hřebíky, pilku ke zmenšení desek a další drobnosti. Pak se můžete pustit do jeho přípravy. Výroba není vůbec složitá.

Pokud ho vyrábět nechcete, nemáte čas či zkušenosti, jednoduše krmítko kupte. Podívejte se na velký výběr krmítek a budek ze dřeva do tohoto e-shopu. Následně stačí krmítko dobře připevnit, nasypat do něj potravu a čekat na první hladové krky.

⭐️ Dřevěný domeček pro ptáčky

Dřevěný domeček pro ptáčky

Krásné krmítko ze dřeva jednoduše umístěte na strom, balkón nebo zeď. Nabízí dostatek prostoru pro odpočinek i stravu a má rovněž silné stěny.



⭐️ Velké závěsné krmítko

Velké závěsné krmítko

Snadno se naplní a pojme hodně potravy. Stačí ho zavěsit na strom nebo balkón, ať se mohou ptáci slétávat na kus žvance.



Druhy krmítek

Existuje mnoho různých druhů krmítek, které se liší velikostí, tvarem, materiálem i designem. Nejoblíbenější jsou dřevěná krmítka. Dřevo je přírodní materiál, který se do přírody hodí. Můžete sáhnout po krmítkách, která jsou vyrobena z plastu, oceli nebo keramiky. Mohou být velká i malá. Se stříškou i bez.

Někteří ptáčci mají rádi krmítko typu domeček, jiní preferují zavěšené krmítko se zásobníkem a jiní zase hledají potravu na zemi a krmítko ignorují.

⭐️ Luxusní domeček ze dřeva

Luxusní domeček ze dřeva

Velké krmítko pro ptáky připomíná velký plážový domek, vejde se do něj mnoho krasavců. Přírodní stavení je vyrobeno z borovice.



Kam umístit krmítko?

Správné umístění krmítka je důležité. Ptactvo potřebuje klid a bezpečí. Umístěte ho na klidné místo, aby nebylo snadno přístupné predátorům jako kočka nebo lasička. Místo musí být přehledné, aby mělo přehled před možným nebezpečím.

Krmítko umístěte na strom na zahradě, na zápich nebo na balkón, aby bylo pěkně vidět. Může být i trošku zakryté větvemi, které by jej chránily. Vyhněte se hlučným místům, například blízko rušné cesty se to ptactvu nemusí líbit.

Oblíbené je umístit krmítko na tyč, stojan nebo na nohu. Právě v tomto případě nesmí být tyč příliš krátká, aby na ptáčky lehce neútočila kočka. Na stojanu (na noze) musí být tedy výš.

⭐️ Ptačí budka z mořské trávy

Ptačí budka z mořské trávy

Tato budka je vyrobena ze dřeva a mořské trávy. Její impozantní vzhled se bude malým opeřencům líbit. Hodí se pro připevnění na strom nebo zeď.



Jak ho připevnit?

Dřevěné krmítko vždy důkladně připevněte. V některých případech ho stačí pouze zavěsit. To se týká u upevnění na strom. V jiných případech jej pořádně připevněte a zabezpečte proti uvolnění a následnému pádu. Na to myslete v případě upevnění na balkón. Určitě nechcete někoho zranit, kdyby spadlo přímo na chodník pod balkónem.

Pokud máte budku, připevněte ji na strom nebo zeď. Dřevěná ptačí budka opeřencům umožní schovat se dovnitř a ukrýt před velkou zimou. K tomu si mohou něco zobnout.

⭐️ Ptačí budka se sadou k dozdobení

Ptačí budka se sadou k dozdobení

Ozdobte si budku podle svých představ. V sadě najdete barvy, štětec, houbu a šablonu. Ideální pro děti, které ji mohou stylově ozdobit.



Jak o krmítko pečovat?

O krmítka pravidelně pečujte. Pravidelně ho prohlížejte, kontrolujte a odstraňte případné zbytky a kousky, které tam ptáci přinesli. Odstraňte starou potravu, čistěte ho a dbejte na údržbu. Když se budete o něj starat, vydrží vám dlouho. Bude pro ptáky bezpečné a dostatečně hygienické.

Jak často krmítko doplňovat krmivem?

To záleží vždy na okolnostech. Může stát, že k vám budou ptáčci létat pořád, stejně jako se může stát, že k vám zabloudí občas jen pár ptáčků. Když uvidíte, že jim potrava zcela chybí nebo dochází, jednoduše ji doplňte.

Pokud máte krmítko, na které se letající krasavci naučí, nenechte je bez stravy, A vždy jim doplňte dostatek potravy, ať je můžete přikrmovat.

⭐️ Dřevěné krmítko se stříškou

Dřevěné krmítko se stříškou

Stylové krmítko pro malé i velké ptáky. Stačí ho jen zavěsit a čekat na první návštěvníky. Vejde se na něj dostatek krmiva.



Čím ptáčky krmit?

Asi nejlepší je zajít do zverimexu, kde seženete krmivo pro venkovní ptactvo. Může to být směs skládající se ze semen a obilovin, neloupaná slunečnice, ořechy atd. Dále ke krmítku připevněte lojovou kouli, kterou ptáčci rovněž mají rádi. Lojová koule se skládá z hovězího tuku, obilovin, semen a dalších látek.

Nikdy jim nedávejte jídlo pro lidi. Opravdu venkovní ptáčci nemají rádi rohlíky, strouhanku, čokoládu, chipsy nebo zbytky guláše. Tím je akorát můžete zabít a to si rozhodně nezaslouží.

⭐️ Ptačí budka z borovice

Ptačí budka z borovice

Krásná budka slouží k upevnění na zeď, strom, stojan nebo tyč. Má velký otvor a silné stěny. Spodní část jde otevřít. Působí bytelně a je i dostatečně velká.



A co za to? Nádherná podívaná

Možná se ptáte, co za to budete mít? Uděláte dobrý skutek, že ptáčkům poskytnete krmivo hlavně v zimních měsících, kdy mají ztížené podmínky něco najít. Stejně jako v létě potřebují pítka s vodou, v zimě potřebují krmivo.

Dalším přínosem je pozorování ptáčků, kteří se budou pravidelně nebo i nepravidelně slétávat ke krmítku. Na krmítku spatříte různé druhy, které můžete pozorovat, natočit, vyfotit a v neposlední řadě identifikovat.

Na návštěvu a pro potravinovou pomoc k vám můžete přiletět sýkora koňadra, vrabec domácí, stehlík obecný, zvonek zelený, drozd kvíčala, kos černý, čížek lesní, brhlík lesní a mnoho dalších druhů.

⭐️ Dřevěné krmítko z borovice

Dřevěné krmítko z borovice

Klasické krmítko z borovicového dřeva se stříškou je ideální pro létající malé hladové krky. Umístěte jej na balkón nebo pověste na strom.



Závěrem

Sice za dřevěné krmítko zaplatíte pár stovek a k tomu něco málo korun za krmivo, ale významně pomůžete při ochraně ptáků. Poskytnete jim stravu, díky níž budou mít více energie v zimě pro přežití. Dlužíme přírodě mnoho, tak proč ptáčkům nepomoct.

Uděláte dobrý skutek, který se vám při pozorování vždy vrátí. Spokojené cvrlikání a zpívání ptáčků vždy zlepší den.

Kde koupit krmítko?

Vyberte jednoduše krmítko v tomto e-shopu a v tomto e-shopu. Mají tam velký výběr krmítek a budek za nízké ceny. Můžete si vybrat podle velikosti, typu a dalších preferencí. Nyní jsou ještě skladem.



Foto: cistedrevo.cz, 4home.cz




Názory k článku


Napište, co si o tom myslíte