BudKocka.cz logo

Jak efektivně pracovat z domu? Skvělé rady a tipy

Články Práce Eliška 24. března 2020
práce doma v kuchyni

Práce z domova je sen snad každého, který se však může proměnit v noční můru plnou restů, pokud nebudete mít disciplínu a vytrvalost. Pokud se ale naučíte kázni a disciplíně, zvládnete ji.

V první řadě je nutné odlišit, zda pracujete z domova jen pár dní v týdnu, máte z různých důvodů home office několik týdnů nebo třeba pracujete jenom z domu. Od toho se pak odvíjí plno dalších skutečností, kterým je potřeba věnovat dostatek pozornosti.

Ze začátku vás přepadne nadšení

Konečně se vám splnil sen a pracujete z domova. Říkáte si, jak bude všechno super, co všechno stihnete, když prostě budete pracovat z obýváku nebo ložnice. Ze začátku se každému pracování z domu líbí, začne plánovat, někdy i vybavovat vlastní domácí kancelář.

Důležité je stanovit si pravidla pro práci doma, která byste měla nejen vy, ale také všichni, kteří tam bydlí, dodržovat. Jinak nemáte šanci pracovat efektivně nebo to budete chtít změnit.

Najděte si místo na práci

Pokud nemáte doma kancelář, připravte si místo na práci, kde budete mít klid. Může to být kout v ložnici nebo v pokoji pro hosty. Důležité je, abyste tam měla židli, stůl a na něm počítač. Nejlépe by to mělo být místo, kde vás nikdo nebude rušit při hovorech a videokonferencích. V kuchyni nebo v obýváku to není vždy ideální, protože tam pořád bude někdo chodit.

Chovejte se jako v práci

Pracování doma by se nemělo tolik lišit od vaší klasické práce, kde sedíte na židli před počítačem a pracujete na zadaných úkolech. Víte, co a kdy máte splnit, přesně tak by to mělo být i doma. Opravdu to neznamená, že máte prodloužený víkend a že se máte tak chovat.

Pracovní den je pracovní den

V první řadě je nutné uvědomit si, že nemáte žádné volno nebo dovolenou. Máte pracovat, ale pracujete doma. V tom se hodně lidí šeredně plete a z home officu si udělají volno. Neudělají žádnou práci nebo se jen vymlouvají. Vymezte si přesný čas, kdy budete pracovat a ten dodržujte. Po pracovní době vyřiďte nákupy, úklid nebo návštěvy známých.

Vstaňte vždy v daný čas

Vstát až v 10 hodin nebo dokonce odpoledne? Na to zapomeňte. Vstaňte tak, jak jste zvyklá. Možná o půl hodiny později, protože nemusíte nikam cestovat. Ale na vyspávání zapomeňte, neboť tím narušíte harmonogram, na který jste celou dobu zvyklá. Home office není lehárko, ale přece regulérně pracujete.

Převlékněte se

Jakmile vstanete, převlékněte se. I když je pyžamo pohodlné, na práci je absolutně nevhodné. Budete se cítit ospale, budete mít pocit, že brzo půjdete spát a o efektivní práci si můžete jen zdát. Převlékněte se, klidně do domácího oblečení, nemusíte hned do oblečení, které nosíte v práci. Už jen ten pocit, že jste se převlékla a nejste v pyžamu vám napoví, že je čas pracovat.

Hygiena je i pro domácí práci důležitá

I když nikam nejdete, budete doma, nezanevřete na pravidelnou hygienu. Dělejte to stejně, jako když vyrážíte do práce nebo na schůzku s obchodním partnerem. Vyčistit si zuby, osprchovat se, učesat se, nalíčit se (není nutné)... by mělo být samozřejmostí, ať vás to pak v mysli nezatěžuje.

Vytvořte si plán

Je dobré si alespoň v hlavě, nejlépe ale na papíře, vymyslet plán, co budete ten který den dělat. I když máte (od vedení) plno úkolů, určitě některé z nich jsou prioritnější a některé ne. Pokud přesně nevíte, co se nejdřív hodí udělat, zeptejte se. Lepší je zeptat se nebo popřemýšlet o tom, než dělat něco, co mělo být až na další týden.

Nerozptylujte se

Rozptylování patří mezi nejhorší zabijáky pracovní morálky a každá věc, která nesouvisí s práci, vás rozptýlí a než se zase do pracovní nálady dostanete, může to trvat pěkně dlouhou dobu.

Na co byste měla zapomenout?

Televize má utrum

Určitě nenechávejte zapnutou televizi na pozadí, zbytečně rozptyluje. To stejné platí i o youtubu na pozadí. Pusťte si pěknou hudbu, která vás nebude rozptylovat, vytvoří příjemné pracovní prostředí a věnujte se práci.

Pravidelně jezte a pijte

Ani v kanceláři se nepracuje osm hodin bez jídla, proto si dejte také doma něco k jídlu o přestávce. Vše by mělo být tak, jak jste zvyklá. U někoho je to snídaně doma, u někoho až v práci, potom další jídlo, které může být svačina nebo oběd. Nesmíte zapomenout na pití a třeba pravidelnou kávu.

Jídlo dodává energii, proto ho nevynechávejte. Raději zvolte jednodušší jídlo, než abyste strávila několik hodin vyvařováním nějaké delikatesy. V tom je dobré připravit jídlo na dva dny, ať ten druhý den můžete jídlo jenom ohřát.

Nezapomínejte na pohyb

Pracovat z domova neznamená, že nebudete dělat nějakou fyzickou aktivitu. Pokud máte doma stroj na cvičení, využijte ho před nebo po práci a zacvičte si na něm. Nebo běžte ven na procházku, zaběhejte si nebo jděte do fitka. Každý sport vám pomůže vyčistit hlavu a vy pak budete mít více elánu do práce.

Ukliďte si pracoviště

Dbejte na pořádek na pracovišti, vždy si ukliďte a ze stolu odstraňte věci, které k práci nepotřebujete. Jakmile bude váš stůl zavalený nepotřebnými věcmi, budou vás rozptylovat, budete mít nevyhovující podmínky k práci a nebudete se moct pořádně soustředit na danou činnost.

Zůstaňte v kontaktu

Nezapomeňte se stýkat i ostatními lidmi (nejen s kolegy). Pokud máte home office jen pár dní v týdnu nebo krátkodobě, brzo s nimi opět uvidíte. Pokud pracujete z domu a kolegy nemáte, nezapomeňte se občas sejít s přáteli nebo s rodinou, ať nejste úplně uzavřená před světem a ať při setkání s obchodním partnerem nejste tak trochu out.

Děti se musí zabavit jinak

Rovněž děti musí pochopit, že zrovna pracujete a nemůžete si s nimi hrát, učit nebo jinak se jim věnovat. Starší děti si najdou svou zábavu samy a mladší, pokud nepotřebují dohled, si můžou hrát samy s hračkami. Případně může pomoct s hlídáním partner nebo rodiče.

Vysvětlete rodině, že pracujete

Pro mnohé je nepředstavitelné, že když pracujete z domu, takže se nemůžete věnovat věcem jako ostatní. Doma pracujete a nemůžete jít okopávat zahrádku, umývat okna, povídat si s nimi, hrát si s dětmi, šít, jít na kafe, zdobit domov nebo cokoliv, co dělají běžně ostatní doma, když nejsou v práci. Vy prostě v práci jste doma.

Choďte ven

Pro dobrou náladu a lepší pracovní efektivitu je vhodné chodit ven, abyste se nadýchala čerstvého vzduchu a byla chvíli na slunci. Pokud máte psa nebo dítě, tak to zajisté splníte, pokud ne, běžte občas na vzduch. Jinak se zblázníte z toho, že jste pořád doma.

Zvládnout pracovat doma, pokud si stanovíte pravidla a pokud je dodržíte, určitě zvládnete. Je to však mnohem těžší, než si ostatní myslí.



Názory k článku


Napište, co si o tom myslíte