BudKocka.cz logo

Fidget spinner: Tuto vrtulku si zamilujete!

Články Novinky Lucie 3. června 2017
fidget spinner

Fidget spinner je novým hitem, který pobláznil svět a jeho prodej se stále zvyšuje. Této hračky si můžete všimnout snad všude - ve škole, na veřejnosti či v dopravních prostředích. Mladí si s ní hrají všude, kde to jen jde. Co tato malá rotující vrtulka svede a proč je tak oblíbená?

Co to ten tajemný spinner je?

Fidget spinner nebo také finger či hand spinner je malá rotační hračka s kuličkovým ložiskem uprostřed a ložisky na ramenou, která se stala hitem nejen v Americe, ale i u nás. Původně tato antistresová hračka měla sloužit k uklidnění dětí s autismem a ADHD, ale své využití našla jako hračka, která zlepšuje koncentraci a zabaví vás.

fidget spinner

Tento fidget spinner se roztočí stejným způsobem jako káča. Jedním prstem ji uchopíte a druhým na podložce roztočíte, následně rotuje sama. Můžete ji roztočit i v ruce, na hlavě nebo i jiné části těla. Následně se dá se spinnerem různě hrát - házet, přendávat z ruky do ruky, pokládat na různá místa nebo k němu připojovat různé předměty.

Plastový nebo kovový spinner má většinou tři ramena, dají se koupit se dvěma nebo i pěti, s krásnou barvou nebo vzorem či dalšími vychytávkami. Je různě velký, může být malý nebo velký. Záleží vždy na nabídce obchodu.

Proč si fidget spinner pořídit?

Spinner je levný

Na rozdíl od jiných věcí, které jsou v módě, fidget spinner koupíte za pár korun. Jeden kus stojí od 89 Kč podle materiálu, vzoru a barev a koupíte ho snad všude. Tato cena není vůbec vysoká. O něco dražší jsou spinnery svítící, s led diodami nebo s netradičními motivy.

Se spinnerem se zabavíte

Pokud jste dosud někdy nudili, se spinnerem už nebudete. Zažijete s ním tolik zábavy, pomáhá proti stresu i na relax. Stačí jen tuto malou vrtulku vzít do ruky a hrát si s ní. A můžete s ním dovádět místo sledování televize, ukusování tužky nebo koukání do blba.

Triky se spinnerem

Se spinnerem si můžete různě hrát a dělat zajímavé triky.

Potěšíte s ním každého

Chcete-li někoho potěšit, spinnerem chybu neuděláte. Děti ho ocení, protože v jejich okolí už jej mnoho lidí má a určitě i ony po něm touží. A dospělí si rovněž rádi hrají, což mohou i s takovou blbinou.

Pomáhá na soustředění

I když to vypadá, že každý svede točítko roztočit, vyžaduje velkou dávku trpělivosti a soustředěnosti při dalších složitějších manévrech. Posiluje jemnou motoriku, koordinaci a koncentraci.

Dá se vybrat z mnoha kousků

Fidget spinner není jen jednobarevný, ale můžete si vybrat z různých designových kousků. Oblíbené jsou se vzory, vícebarevné potisky, lesklé, matné, svítící i neonové. Nejdostupnější jsou jednobarevné, ty jiné budete muset opravdu hledat v různých obchodech. Hand spinner může být plastový, kovový nebo keramický. Vyhledávané jsou tyto hračky také s křídly nebo motivy oblíbených hrdinů z filmů.

Půjdete rádi ven

Klidně můžete točit spinnerem doma, ale to pravé kouzlo točení je venku s kámoši. Můžete si společně hrát a ukázat, co všechno umíte. Navíc se dostanete pryč od počítače a budete na vzduchu.

Budete středem pozornosti

Chcete se cítit jako hvězda? Naučte se spinnerem triky a ty ukažte ostatním, kamarádi vás budou obdivovat. Klidně můžete vrtulku vytáhnout i v tramvaji nebo autobuse, rovněž tam můžete předvést nevídané kousky s uznalými pohledy nebo také nechápavými.

Zbavíte se zlozvyků

Pokud často nevíte, co s rukama a děláte všechno možné (klepáte propiskou, okusujete nehty, hrajete si s prsty, malujete si), zabaví vás fidget spinner. Ne nadarmo se spinneru říká antistresová pomůcka, právě v těchto situacích ji využijete. To, jak se točí, příjemně uklidňuje a zabavuje.

Podívejte se na video

Kdo ho vymyslel?

Jako tvůrce předchůdce spinneru je označována američanka Catherine Hettinger, která jej vymyslela již v roce 1993. Tento předchůdce byl ale od současného spinneru odlišný a Hettinger uznala, že se vlastně o žádnou podobu nejedná.

Spinnery zakázalo již mnoho škol v USA a ve Velké Británii, děti prý rozptylují a vyrušují při vyučování. Jak to bude vypadat v našich školách, se zatím nedá předpovědět. Při vyučování se ale spinnery učitelům určitě nebudou líbit, stejně jako mobily, dron nebo či jiné blbosti, ale o přestávkách jim to snad vadit nebude.

Kde fidget spinner koupíte?

Spinner koupíte snad úplně všude. Prodávají ho v internetových obchodech (specializované na spinnery, dále Alza, CZC, Mall, obchody s gadgety), hračkářství, vietnamské obchody atd. Ze začátku bylo celkem problematické vrtulku koupit, nyní je k dostání úplně všude. Seženete různé velikosti, barvy, styly či tvary za nejrůznější ceny. V některých e-shopech mají vrtulky na objednávku, na to si dávejte pozor, ať vám nedorazí až za měsíc.

Zaujal vás spinner? Pochlubte se v diskuzi.



Názory k článku


Miluju spiner! Umím s ním různé triky a už mám objednaný další. Už se na něj těším.
Tom, 5. června 2017

Napište, co si o tom myslíte