BudKocka.cz logo

Které potraviny nepatří do mrazáku?

Články Domácnost Lucie 17. června 2018
žena dává věci do ledničky a mrazáku

Nakoupíte potraviny do zásoby, máte velkou úrodu nebo jen jídlo nestačíte sníst? Tak v tom případě vás hned napadne, že všechno zamrazíte a pak si usnadníte vaření nebo jen nebudete muset jít do obchodu.

Některé potraviny se ale do mrazáku nehodí a rozhodně tam nepatří. Pokud na to budete dbát, ušetříte si vyhazování nebo jen to, že s něčím počítáte. Nevhodné jsou nejen některé kupované potraviny, ale také některá uvařená jídla.

Co nedávat do mrazáku?

Některé druhy zeleniny

Některé druhy zeleniny můžete zamrazit, ale zelenina, která obsahuje vysoký obsah vody, se do mrazáku nehodí. Nepatří tam rajčata, papriky, okurky, listové saláty, ředkvičky, cibule, pór, brambory nebo také sladké brambory.

Některé druhy ovoce

Drobnému bobulovitému ovoci (jahody, maliny, rybíz, borůvky) se v mrazáku nic nestane, ale raději tam nikdy nedávejte jablka, hrušky, melouny, pomeranče, citróny a exotické plody.

Mléčné výrobky

Do mrazáku také nedávejte jogurty, mléko, tavené sýry, měkké sýry, kyšku, smetanu, jogurtová mléka a mléčné dezerty. Tvrdým sýrům mráz neuškodí, nejsou sice pevné, ale jejich chuti neuškodí. Mléko zmrazit můžete, ale poté se hodí jen ke zpracování.

Vejce

Syrová vajíčka při zmrazení popraskají a už nejsou k jídlu. Pokud vám zbude hodně vajec a nechce se vám je zpracovávat, tak jedinou možností, jak je můžete zamrazit, je oddělit žloutky a bílky a umístit je do větší uzavíratelné nádoby a zmrazit. Vařená ani smažená do mrazničky nepatří, neboť budou gumová a nedobrá.

Kupované omáčky

Dresingy, omáčky, hořčice, tatarka či majonéza nepatří do mrazáku. Po rozmrazení je můžete rovnou vyhodit, protože budou nechutné a jednotlivé složky oddělené. Rovněž sklo může při napnutí tekutin popraskat.

Uvařené přílohy

Zbyly vám uvařené brambory, těstoviny, kuskus, rýže nebo něco podobného? V žádném případě je nedávejte zmrazit, nebudou chutnat dobře a mohou se tam pomnožit bakterie.

Jídla

Polévky s nudlemi nebo brambory, příkrmy s brambory, pomazánky, saláty, zapečené pokrmy a podobná jídla nedávejte do mrazáku. Nebudou chutná a akorát je vyhodíte.

Kupované potraviny

Konzervy, zavařená zelenina a ovoce, hotovky, margaríny atd. do mrazáku nepatří. Nebudou chutné a hrozí poškození jejich struktury. Také tam nepatří pivo, víno, limonády nebo instantní pokrmy.

Maso

Do mrazničky nepatří ani vyzrálé neboli stařené hovězí maso, protože nízké teploty zničí jeho strukturu. Pokud mrazíte jiné maso, dejte jej co nejrychleji zmrazit a poté jej rozmrazte tak, že krabičku ponoříte do nádoby se studenou vodou.

Co ještě nedělat?

Nedávejte do mrazáku teplé jídlo

Stejně jako do lednice, tak i do mrazáku nepatří teplé jídlo. Poničí se jeho struktura a bude zkažené.

Jednou zmrazené a dost

Rozmrazíte jídlo a pak ho zase zmrazíte? Ať už se jedná o kupované, nebo domácí jídlo či potraviny, nedávejte jednou rozmrazené zase zmrazit. Pomnoží se v něm bakterie a zkazí se.

Pozor na sklo

Jestli dáváte zmrazit něco ve skle, ujistěte se, že je tam ještě dost prostoru. Tekutiny se při mrazení roztáhnou, když tam nebude místo, tak sklo praskne. Znečistí vám mrazák, utečou z něj tekutiny, znečistí se obsah a opět to bude na vyhození.



Názory k článku


Napište, co si o tom myslíte