Zařaďte do svého jídelníčku zdravé houby
Zdraví Rady Markéta 22. září 2014Pokud nemáte houby ráda, zkuste nad nimi ještě popřemýšlet. Existuje spousta chutných druhů, které navíc obsahují důležité živiny a další výhody. Mnoho hub obsahuje selen chránící proti rakovině, když jsou vystaveny slunci, produkují vitamín D, hlíva se považuje přímo za tzv. „superpotravinu” a navíc jsou houby nízkokalorické a vhodné na hubnutí, např. 6 středně velkých žampionů obsahuje jen 22 kalorií. Obsahují vitamíny, minerály a mají mnoho účinků na zdraví, proto se jim nevyhýbejte.
Jaké účinky mají houby?
Posilují imunitní systém
Studie prováděné na myších ukázaly, že bílé žampiony mohou posilovat imunitní funkci zvyšováním produkce antivirových a jiných proteinů uvolňovaných do buněk, zatímco ty se snaží chránit a opravovat tělesné tkáně. Podle dalších výzkumů tyto houby podporují zrání buněk imunitního systému zvaných dendritické (chrání proti nádorům). Tím se celkově zlepšuje imunita organismu a jeho schopnost bojovat proti různým mikrobům.
Zvyšují přísun vitamínu D
Spoustě lidem tento vitamín kriticky chybí a houby jsou jeho jediným rostlinným zdrojem. Stejně jako my jej produkují na slunci. Když jsou před prodejem vystaveny vysoké úrovni ultrafialového záření B (UVB) převedou více rostlinného sterolu ergosterolu k jeho výrobě.
Pro ženy do 24 let je doporučená denní dávka 10 μg (mikrogramů), do 50 let pak 5.
Jsou zdrojem antioxidantů
Antioxidanty jsou látky, které tělo chrání před účinky volných radikálů, které vznikají jako vedlejší produkt při látkových výměnách, a jsou rizikem pro vznik rakoviny i předčasné stárnutí. Dříve se mělo za to, že barevné potraviny jako ovoce a zelenina obsahují více antioxidantů než neutrálně zbarvené houby, ale studie na Pennsylvánské univerzitě ukázala, že v žampionech (např. hnědém - portobello) jich je přibližně stejně jako třeba v paprice.
Zrychlují metabolismus
Vitamíny skupiny B jsou důležité pro přeměnu sacharidů na glukózu, kterou tělo využívá jako palivo. Pomáhají také metabolizovat tuky a bílkoviny. Houby obsahují spoustu vitamínu B2 (riboflavinu) a B3 (niacinu), např. ve 100 g hnědých žampionů jich najdete 44 % a 30 % denní doporučené dávky, v bílých 36 % a 30 % a v témže množství hlívy ústřičné 32 % a 39 %.
Obsahují důležitý selen
Selen je minerál, který snižuje riziko infarktu a několika druhů rakoviny (např. močového měchýře, tlustého střeva, prostaty a plic) a zmírňuje akutní záněty. Jeho nedostatečná hladina ohrožuje i funkci štítné žlázy a reprodukční schopnosti. ČR patří k zemím s jeho nízkým obsahem v půdě.
Některé druhy hub jsou však na tento základní stopový prvek bohaté - 100 g syrových hnědých žampionů jej obsahuje 47 % denní potřeby, bílých 17 % a vařených shiitake (asijská houba podobná hlívě ústřičné) 45 %.
Jak zahrnout houby do jídelníčku?
Je to úplně jednoduché, dají se použít všude. Můžete je uvařit, usmažit jako řízek, naložit, udělat z nich omáčku, polévku, omeletu, přidat do salátů nebo jako přílohu k masu.
Na co dávat pozor
Pokud houby sbíráte sama, nezapomeňte, že mnohdy jsou rozdíly ve vzhledu jedlých a jedovatých hub minimální. Sbírejte jen ty hřiby, které bezpečně poznáte, a máte-li jakékoli pochybnosti, poraďte se se zkušeným mykologem.
Pokud se po požití hub objeví křeče, dušnost, třes a žaludeční nevolnosti, okamžitě kontaktujte lékaře.
Máte ráda houby? Jaký druh nebo způsob přípravy nejvíce?