BudKocka.cz logo

Trdelník - recept na tradiční pochoutku

Vánoce Recepty Lucie 18. prosince 2015
trdelník

Také se vždy těšíte na Vánoce, abyste si dali výtečný tradiční trdelník? Už nemusíte čekat pouze na trhy, můžete si ho jednoduše upéct. Recept na trdelník je velmi snadný, při troše snaze a nápaditosti se vám jistě podaří.

Původní trdelník pochází ze Skalice, která se nachází kousek od Hodonína na Slovensku. Tato specialita byla přinesena kuchařem ze Sedmihradska, který pekl pro maďarského generála ve výslužbě na konci 18. století. Jako originální Skalický trdelník jsou označeny pouze ty, které se vyrábí v okresech Skalica a Senica na Slovensku.

Oblíbený trdelník se nazývá také trdlo nebo šmetrdól. Existuje mnoho různých receptů na tradiční trdelník, které se mohou lišit v některých maličkostech. Originál je ale jen jeden a to vyráběný v již zmiňovaných dvou okresech na Slovensku.

Základem je kynuté těsto, ze kterého se vyválí dlouhé proužky. Proužky se navinou na trdlo (bukový nebo kovový válec - stroj na trdelníky) a následně se upečou nad rozžhavenými uhlíky za občasného otáčení. Poté se moučník vyjme z válce a bohatě se v posypu obalí. V originální verzi se obalí v ořechovém posypu již před samotným pečením a po pečení se pocukruje.

trdelník

I v domácích podmínkách je možné si vyrobit velice chutné trdelníky. Stačí místo trdla použít speciální formu nebo v horším případě trubičky na kremrole, váleček nebo skleněné láhve. Když zapojíte svou představivost a zručnost, vykouzlíte výbornou domácí pochoutku.

Recept na tradiční trdelník

Ingredience:
1 kg polohrubé mouky
150 g moučkového cukru
150 g másla
5 žloutků
1 kostka čerstvého droždí
200 g ořechů
150 g krystalového cukru
1 vejce na potření
500 ml mléka
lžička soli
moučkový cukr na posypání
nerezová speciální forma

Postup:

  1. Mouku promícháme s moučkovým cukrem a špetkou soli. V těstě uděláme důlek, do kterého nadrobíme droždí a to zalijeme troškou teplého mléka.
  2. Jakmile kvásek vykyne, přidáme měkčí máslo a žloutky. Zpracováváme těsto za postupného přidávání zbytku mléka.
  3. Těsto musí být pořádně prohnětené, nato přikryjeme mísu a dáme těsto do tepla kynout alespoň na půl hodiny. Těsto se také dá připravit v domácí pekárně, do pekárny dávejte ingredience na těsto podle toho, jak se tam mají dávat.
  4. Po vykynutí těsta, těsto znova propracujeme a opět dáme kynout na půl hodiny.
  5. Během kynutí můžeme připravit posyp: ořechy nasekáme a smícháme je krystalovým cukrem.
  6. Poté si z vykynutého těsta vyválíme válečky, které budou silné asi 1 - 2 cm a budou stejně dlouhé.
  7. Válečky navineme vedle sebe na speciální formu, trubičky na kremrole, trdlo, váleček na válení těsta nebo skleněnou láhev (váleček i lahve obalíme alobalem).
  8. Chvilku necháme těsto, aby opět trošku nakynulou a následně jej potřeme rozšlehaným vajíčkem.
  9. Poté trdelníky obalíme v ořechové směsi a umístíme na plech. Pozor, vždy je nutné, aby byly umístěny tak, ať se mohou opéct. To znamená, že by trubičky nebo lahve měly stát nastojato, váleček naležato, ale ten je nutné opřít o rohy plechu nebo pekáče, ať je ve vzduchu.
  10. Pečeme v troubě předem vyhřáté na 180°C asi 15 minut (podle velikosti). Během pečení je obracíme, ať se propečenou ze všech stran.

Hotový trdelník sejmeme, nakrájíme na tenčí kroužky (2 - 3 cm) nebo můžeme nechat delší trdelníky. Poté je pocukrujeme moučkovým cukrem.

Podle tohoto receptu zaručeně upečete ty nejlepší domácí trdelníky. Vždy ale u pečení dejte na svůj instinkt, ať je nespálíte nebo nedopečete.

Také můžete navinout na trubičky pouze těsto, následně je upéct, po upečení pomašlovat rozpuštěným máslem a obalit v posypu. Který postup zvolíte, záleží pouze na vás.

Pečete si doma staročeský trdelník? Daří se vám?



Názory k článku
Je výborný :)
Zita, 5. září 2016

Napište, co si o tom myslíte