Tiramisu - originální recept z mascarpone
Recepty Iveta 25. června 2015Tiramisu (čteme tyramisu) je lahodný italský dezert, který patří k těm nejoblíbenějším moučníkům vůbec. I v Česku se řadí mezi top sladké delikatesy, které si můžete jednoduše připravit doma. V oblibě je jak klasický originální recept, tak i různé variace po Česku (s pomazánkovým máslem a rumem) nebo veganská verze z tofu. Originál je pouze je jeden a to je tiramisu z mascarpone, na jehož recept se podíváme i my.
Aby bylo tiramisu tak lahodné jako v Itálii, je nutné dbát na správný postup i výběr surovin. Je sice snadné nahradit ty italské za české, ale následně získáte zcela jiný pokrm. Už to nebude originální tiramisu, ale bude to dezert, který se mu bude celkem hodně podobat, ale chutnat bude zcela jinak. Záleží ale na každém, jaké má chutě, finanční možnosti a představy při přípravě tiramisu.
Základem tiramisu jsou cukrářské piškoty (nikoli kulaté dětské), mascarpone (nedá se nahradit tvarohem, pomazánkovým máslem, lučinou, šlehačkou atp.), kvalitní káva, amaretto, čerstvá vejce a kakao.
Recept na tiramisu
Ingredience:
500 g mascarpone
20 g cukru moučky
1 vanilkový cukr
3 žloutky
200 g cukrářských piškotů
200 ml kávy
100 ml Amaretta
hořké kakao
Postup:
1. Uvaříme si silnou kávu, kterou necháme vychladnout. Nejlépe by se mělo jednat o espresso.
2. Následně smícháme mascarpone s práškovým a vanilkovým cukrem, přidáme k nim našlehané žloutky a šleháme, dokud krém nebude pěkně pevný.
3. Studenou kávu smícháme s Amarettem.
4. Připravíme si nádobu či pekáček, do kterého budeme postupně dávat jednotlivé suroviny. Nejlepší je nějaký obdélníkového tvaru.
5. Piškot na chvíli ponoříme do kávové směsi s alkoholem a pak ho položíme na dno mísy. Pokračujeme stejně i ostatními, dokud nebude celé dno zaplněné. Piškoty ale namáčíme jen krátce, aby se nerozmočily.
6. Na piškoty lžící naneseme směs mascarpone v přiměřeně silné vrstvě. Vršek lžící urovnáme a na něj dáme opět piškoty obarvené kávou.
7. Zase na piškoty naneseme mascarpone a vršek urovnáme*. Následně dáme tiramisu vychladnout na několik hodin, až dezert vychladne a ztuhne, podáváme.
8. Nezapomene vršek bohatě posypat kakaem.
*Pokud máme hodně ingrediencí můžeme místo dvou vrstev krému a piškotů udělat třetí. Postupujeme stejným způsobem, dokud všechny suroviny nevypotřebujeme.
Jestliže se chcete podívat na video, jak přesně probíhá příprava, podívejte se na toto video, ať víte, jak ho máte připravit.
Existuje velmi mnoho variací na tento úžasný dezert a každý říká, že zrovna ten jeho je nejlepší. Každý má jiné chutě, proto to může být pravda. Tiramisu si můžete připravit s jahodami, malinami, čokoládou nebo s čímkoliv.
Tento nepečený dezert si můžete dát i do různých forem, kromě klasické čtvercové či obdélníkové nádoby si jej někteří dávají do poháru, do srnčího hřbetu nebo si tiramisu připraví jako roládu. Představivosti se meze nekladou, proto si ho i vy připravte tak, jak máte rádi.
Připravujete si rádi tiramisu nebo vám jeho příprava připadá složitá?