BudKocka.cz logo

Moravské koláče s tvarohem a drobenkou

Recepty Eliška 31. října 2015
moravské koláče

Moravské koláče patří mezi oblíbenou pochoutku, kterou si jednoduše můžete připravit doma. Často se koláče připravují s tvarohem, povidly a drobenkou, nebo jen tvarohem a drobenkou, ořechovou, makovou náplní nebo s tím, co máte rádi.

My se podíváme na ověřený recept na koláče, který je velmi snadný a výsledkem budete potěšeni. Těsto můžete připravit buď klasicky v míse, nebo v domácí pekárně. To záleží pouze na vás. Taktéž mohou být koláče různě velké, malé mohou sloužit jako svatební nebo pro jednoduchost můžete těsto dát i do kulaté formy na koláč.

Suroviny

Těsto:
500 g polohrubé mouky
100 g krupicového cukru
citronová kůra
špetka soli
2 - 3 žloutky
100 g rozpuštěného másla
Kvásek:
250 ml mléka
1 kostka droždí
lžička cukru
Tvarohová náplň:
1 tvaroh v alobalu
30 g cukru
rozinky + rum
1 žloutek
švestková povidla
Drobenka:
120 g hrubé mouky
80 g másla
vejce na potření

Postup

1. Trošku ohřejeme mléko, poté do něj nadrobíme droždí a přidáme kávovou lžičku cukru. Necháme odstát pár minut, aby vzešel kvásek.
2. V míse smícháme mouku s cukrem, přimícháme citronovou kůru, špetku soli a promícháme.
3. Dále přidáme žloutky, rozpuštěné máslo a vykynutý kvásek.
4. Těsto pořádně zpracujeme, mísu přikryjeme utěrkou a necháme těsto kynout v teple alespoň 45 minut, nejlépe 1 hodinu.
5. Během této doby si připravíme tvarohovou náplň: tvaroh smícháme s cukrem, žloutkem a rozinkami naložených v rumu (ale bez rumu).
6. Dále nachystáme i drobenku, mouku smícháme s cukrem a máslem, prsty pořádně promneme.
7. Těsto rozdělíme na 20 - 30 stejných kousků, ze kterých připravíme kolečka (rukou nebo válečkem). Doprostřed dáme lžičku tvarohové náplně a pořádně k sobě přimáčkneme prsty okraje těsta. Bochánky umístíme na plech s pečicím papírem spojem dolů. Necháme kynout asi dvacet minut.
8. Dále do bochánků skleničkou nebo umytou kulatou žárovkou vytvoříme důlek, který naplníme povidly. Další kynutí by mělo trvat ještě asi 10 minut.
9. Rozšleháme vejce a potřeme okraje koláčů.
10. Následně posypeme povidla drobenkou.
11. Plech vložíme do vyhřáté trouby na 180 °C, kde pečeme koláče 15 - 20 minut.
12. Studené koláče ještě pocukrujeme a můžeme si je dát s dobrou kávou nebo čajem.

Existují různé recepty na moravské koláče, některé jsou s Herou, olejem nebo sádlem, proto záleží na každém, které mu více chutnají a které si upeče.



Názory k článku
Napište, co si o tom myslíte