BudKocka.cz logo

Salmonelóza dokáže pěkně potrápit. Jak na ni?

Zdraví Nemoci Markéta 16. ledna 2020
žena je v posteli

Stačí sníst něco kontaminovaného a máte o „zábavu” na několik dní postaráno. Salmonelóza se neobjevuje jen v létě, ale i kdykoliv během roku, když sníte něco špatného. Jak se salmonelóza projevuje a jaká je její léčba?

Co to je?

Salmonelóza patří k častým střevním onemocněním. Způsobují jej bakterie rodu Salmonella, poprvé popsané roku 1885 americkým veterinářem Danielem E. Salmonem. Nyní je jich známo přes 2000 druhů.

Obvykle se člověk salmonelózou nakazí konzumací kontaminovaného jídla, které bohužel často vypadá, voní a chutná normálně. Nejčastěji se jedná o potraviny živočišného původu - maso, mléčné výrobky a vejce, ale kontaminovaná může být třeba i zelenina.

Jaké jsou příznaky salmonelózy?

Mezi typické symptomy salmonelózy patří:

Jaká je při salmonelóze léčba?

Důležité je dodávat tělu hodně tekutin a dieta - nejprve jen sladký černý čaj, postupně lze přidávat suché pečivo, rýži, dušenou mrkev, zeleninové vývary, banány apod. Doporučuje se konzumovat jogurty a nápoje obsahující probiotika (živé kultury), které pomáhají obnovit rovnováhu střevní mikroflóry. Z léků lze užívat živočišné uhlí, Endiaron nebo Smecta, naopak by se neměla předepisovat antibiotika, která zpomalují vyloučení bakterií z organismu.

Jaké jsou komplikace salmonelózy?

Jako u všech průjmových potíží je hlavním nebezpečím dehydratace organismu, zejména u dětí. Tekutiny se ztrácí i pocením při horečce a zvracením. Nejlepší je pít minerálky (obsahují ionty, které se při záchvatech průjmů a zvracení také vylučují), u vážnějších případů je občas třeba napojit pacienta na kapačky.

Vzácně se může stát, že se bakterie dostane dále do těla, kde zakládá metastatická ložiska, které mohou způsobit abscesy měkkých tkání, zánět kostí či mozkových blan. U nízkého počtu pacientů se salmonelóza může vyvinout v tzv. Reiterův syndrom, druh artritidy projevující se bolestivými klouby, podrážděnýma očima a bolestí při močení. Neléčený může vést k rozvoji chronické artritidy.

Jak se bránit nákaze salmonelózou? Jaká je prevence?

Maso a vejce vařte správně

Bakterie Salmonelly se často objevují v nedovařeném mase a vejcích. Drůbeží vařte, dokud jeho vnitřní teplota není skoro 74 °C, hovězí a vepřové nejméně 71 °C. Kvalitní steaky jsou bezpečné při přípravě alespoň při 63 °C. Vejce vařte při teplotě alespoň 71 °C, nebo dokud není žloutek pevný. V některých obchodech lze nakoupit i pasterizovaná vajíčka.

Nejezte vejce, která byla déle než 2 hodiny v pokojové teplotě.
Nekonzumujte potraviny a nápoje obsahující syrová vejce - pozor na domácí vaječný koňak nebo nedostatečně tepelně upravenou holandskou omáčku, francouzský toast, různé dresingy a majonézy.

Mléčné výrobky, zelenina a ovoce

Nikdy nepijte a nejezte nepasterizované mléko a výrobky z něj. Každou zeleninu a ovoce před konzumací řádně omyjte.

Mikrovlnka k vaření nestačí

Vyhněte se přípravě jídel živočišného původu v mikrovlnné troubě. Pokrmy takto připravované nedosáhnou jednotné vnitřní teploty, což má za následek nedostatečně tepelně upravené části a Salmonella v nich přežije.

Pozor dávejte i v restauracích

Pokud se vám na doneseném mase nebo vejcích cokoli nezdá nebo jsou nedostatečně tepelně upravené, nerozpakujte je poslat do kuchyně k dovaření nebo jej odmítněte.

V kuchyni buďte opatrná

Nikdy nedovolte, aby pokrmy, které nebudete vařit (např. saláty) přišly do styku se syrovým masem (např. na špinavé kuchyňské lince, dřezu nebo krájecí desce).
Kuchyňské pracovní náčiní a nádobí umyjte jarem a vodou okamžitě poté, co byly v kontaktu se syrovými potravinami živočišného původu. Ruce umyjte mýdlem a vodou.

Zvířata bývají přenašeči

Umyjte si ruce jídlem po jakékoli manipulaci s plazy, obojživelníky nebo ptáky a po uklízení výkalů svých domácích mazlíčků. Tato zvířata ani jakékoli jejich potřeby (např. misky na vodu) nikdy nesmí být v kuchyni.

Víte, jak si správně mýt ruce?

Dejte ruce pod čistou teplou tekoucí vodu a mýdlovou pěnou je třete alespoň 20 sekund. Drhněte je celé, nejen konečky prstů, a nezapomeňte na oba palce. Opláchněte a pokud je to možné, zavřete kohoutek pomocí papírové utěrky. Osušte je papírovou utěrkou, ručníkem nebo pod teplým vzduchem.

Na špinavé ruce nepoužívejte antibakteriální gely, krémy, ubrousky nebo jiné čisticí přípravky, které se používají jako alternativa k vodě a mýdlu. Tyto dezinfekční prostředky jsou účinné pouze v případě, že na rukou není viditelná žádná organická hmota jako špína, jídlo a jiné látky.

Máte se salmonelózou zkušenosti? Co vám na ni pomohlo?



Názory k článku


Napište, co si o tom myslíte