BudKocka.cz logo

Návod, jak si vyrobit domácí mýdlo?

Krása Rady Postupy Lucie 18. květen 2014
domácí mýdlo

Doma si můžete vyrobit téměř cokoliv, někdy je postup jednoduchý a rychlý, jindy je nutné zkoušet a mít praxi. Právě praxe se týká i mýdla. Výroba domácího mýdla je trošku složitá, ale rozhodně se nejedná o nemožný úkol. Potřebujete celkem hodně surovin, zašpiníte dost nádobí a ze začátku se vám nemusí podařit vyrobit domácí mýdlo. Avšak každý další pokus bude na tom lépe a lépe.

Existuje mnoho receptů a postupů, jak vyrobit mýdlo. Záleží na tom, co přesně chcete. Můžete si jej vyrobit doma úplně od začátku nebo koupit mýdlovou hmotu nebo použít zbytky mýdel. Druhý postup je snadnější a podaří se vám určitě vždy. Můžete použít zajímavou kombinaci olejů, bylinek, květin, potravin a aromat. Každé vaše domácí mýdlo bude unikátní.

Domácí výroba mýdla

Výroba není zase tak složitá, jak na první pohled vypadá. Chce to jen trpělivost a nevzdávat se po případném prvotním neúspěchu. Najděte si na ni čas, nejméně dvě hodiny a případně i někoho dalšího, kdo by vám napoprvé pomohl. Mohou vám pomoct i děti, ale ty až při plnění forem nebo formiček, ať nejsou rovnou při vaření louhu a jsou v dané místnosti co nejméně času.

Jaké pomůcky jsou potřeba?

Pomůcky byste měli používat jen na výrobu mýdla, nikoliv už na klasické vaření v kuchyni.

Jaké suroviny potřebujete?

Složení domácího mýdla je vždy na vás, je ale nutné dodržovat obsah určitých surovin: 1 kg tuku, 380 ml destilované vody a 140 g hydroxidu sodného. Pokud budete dělat poloviční nebo třetinovou dávku, vždy je nutné tyto suroviny daným číslem vydělit. Pro vůni přidejte několik kapek éterického, aromatického nebo vonného oleje.

Základní recept na domácí mýdlo

Ingredience:
450 g kokosového oleje
350 g olivového oleje
200 g palmového oleje
380 ml destilované vody
140 g hydroxidu sodného

Postup:
1. Připravíme roztok hydroxidu sodného: Hydroxid sodný je nebezpečný, celou dobu máme rukavice a nejlépe i brýle. Do sklenice odvážíme 140 g hydroxidu sodného a do hrnce nalijeme 380 ml destilované vody. Do vody opatrně vmícháme hydroxid, ne naopak. Během rozpouštění se voda zahřeje asi na 90°C. V místnosti musíme pořádně větráme a snažíme se výpary z roztoku nedýchat. Poté teplotu snížíme nebo vypneme, aby byla jen na 30 - 40°C.

2. Připravíme olejovou hmotu: Na mírném ohni rozpustíme tuky - nejprve pevné tuky a následně k nim přidáme oleje. Máme-li jen oleje, tak je jen lehce na 30 - 40°C zahřejeme.

3. Smíchání olejů a hydroxidu: V další fázi, která je někdy označována jako zmýdelnění, smícháme první roztok a olejovou hmotu. Důležité je, aby obě hmoty měly podobnou teplotu. Začneme směs mixovat, dokud nezhoustne a nezačnou se objevovat na povrchu bublinky. Místo mixéru můžeme jen míchat, ale tato práce je zdlouhavá.

4. Přidání dalších látek: Teď můžeme použít různé látky, které mýdlo vylepší. Můžeme použít bylinky, květiny, kávu, vonné oleje, atp. Směs pořádně promícháme.

5. Nalévání do formiček: Směs můžeme nalít do formy, na plech, formiček, atp. Někteří dávají do větších forem i papír na pečení, ať jde pak s mýdlem lépe manipulovat, ale není to nutné. Pokud chceme mít mýdla pěkně ozdobená, můžeme dát na dno formy nebo formičky kvítek, oříšek či cokoliv a až poté to zalít mýdlem. Den až dva necháme tuhnout při pokojové teplotě. Můžeme tam vyrazit i značku, až bude částečně tuhé.

6. Krájení mýdla: Máme-li ztuhnuté mýdlo ve větší formě, tak jej vyklopíme a nakrájíme na požadovanou velikost. Také mýdla z menších formiček vyklopíme.

7. Zrání mýdla: Mýdlo ještě musí zrát nejméně 4 týdny v dobře větrané místnosti. Během této doby se louh zneutralizuje a sníží se pH.

Mýdlo můžete použít nejen na umývání, ale i na praní.

Mezi oblíbené olejové suroviny patří: olivový olej, kokosový tuk, palmový olej, rýžový olej, bambucké máslo, ricinový olej, mandlový olej, konopný olej, sádlo, řepkový olej a slunečnicový olej.
Na vůni a oživení je možné použít: bylinky, květiny, med, citron, oleje, aromata, potraviny, vonné oleje, zelený čaj, sušené ovoce, koření, včelí vosk, sůl nebo kozí mléko.
Dále je nutná destilovaná voda - koupíte v drogerii nebo v hypermarketech.
Hydroxid sodný (NaOH, louh sodný, natron) k dostání v drogerii. Při manipulaci je nutné dávat pozor, drobné krystalky mají leptající účinky, proto je nutné mít rukavice a nejlépe brýle. Nutné je i dostatečné větrání při vaření louhu. Zmýdelňuje tuky, proto se nesmí vynechávat. Dává se asi 13 - 14 % z obsahu tuků.

oleje

Recepty na mýdlo - jednodušší varianta

Nechcete-li absolvovat celý zdlouhavý postup, vyzkoušejte jednoduchou variantu, kterou určitě snadno zvládnete. Používá se mýdlový základ, který koupíte v drogerii a to i v bio variantě. 1 kg stojí asi 200 Kč.

Levandulové mýdlo

Ingredience:
300 g mýdlového základu
sušené levandulové lístky (asi 1/4 hrníčku)
1 polévková lžíce vonného levandulového oleje
1/2 kávové lžičky rozmarýnového oleje
potravinářské barvivo (není nutné)

Postup:
1. Mýdlový základ nařežeme a necháme rozpustit při nízké teplotě nejlépe ve vodní lázni a za stálého míchání. Vodní lázeň připravíme tímto způsobem, do většího hrnce nalijeme vodu, vložíme do něj menší, do kterého umístíme hmotu.
2. Pak přidáme do směsi lístky, které předtím nakrájíme a oleje. Mícháme.
3. Podle potřeby můžeme přidat barvivo a promícháme.
4. Odstavíme ze sporáku a nalijeme do formy, formiček, atp.
5. Mýdlo necháme ztuhnout a podle potřeby nakrájíme.
6. Necháme mýdlo ještě nejméně měsíc zrát.

Kávové mýdlo

Ingredience:
300 g mýdlového základu
3 PL mleté kávy
2 PL kávového aroma nebo 1 - 2 PL mleté kávy

Postup:
1. Základ nakrájíme a rozpustíme při mírné teplotě ve vodní lázni. Nezapomene stále míchat.
2. Dále přidáme kávu a aroma. Opět mícháme.
3. Odstavíme a lijeme do formiček.
4. Necháme ztuhnout, zrát měsíc a můžeme používat jako peelingové mýdlo.

Růžové mýdlo s vločkami

Ingredience:
300 g mýdlového základu
2 PL ovesných vloček
sušené lístky růže (asi 1/4 hrníčku)
2 PL vonného vanilkového olej

Postup:
1. Při nízké teplotě rozpustíme základ pro mýdlo ve vodní lázni.
2. Poté k němu přidáme nasekané vločky a lístky růže. Přidáme i vanilkový olej.
3. Všechno promícháme, chvilku mícháme a odstavíme.
4. Směs nalijeme do formiček a necháme ztuhnout.
5. Ještě měsíc necháme zrát.

Citronové mýdlo

Ingredience:
300 g mýdlového základu
4 PL čerstvě nastrouhané kůry z bio citronu
1 PL vonného citronové oleje

Postup:
1. Základ nakrájíme na menší kousky a pomalu rozpustíme za stálého míchání ve vodní lázni.
2. Přidáme nastrouhanou kůru a olej. Chvíli ještě mícháme.
3. Nalijeme do formiček a necháme ztuhnout.
4. Měsíc ještě mýdlo zraje.

Tento návod není vhodný pro osoby mladší 18 let!

Zkoušela jste domácí vařené mýdlo? Připadá vám lepší než to z obchodu?



Názory k článku


Už bych si nikdy žádné mydlo nekoupila v obchodě. Dělám si je doma z různých olejů a k tomu pak přidávám další originální suroviny, lístky, a tak. Nelekejte se, pokud vám to hned nepůjde. Moje první pokusy dopadly fakt hrozně, tolik zbytečně vyhozených surovin, ale časem jsem na to přišla a dělám je i pro kamarádky a rodiče. Chválí si to a já jsem s tím moc spokojená.
Katka, 20. listopad 2014

Dobrý den,je pravda,že místo destilované vody mohu použít vodu normální a místo NaOH můžu použít KOH? Děkuji
Sarah, 12. duben 2015

Použitím KOH obdržíte mýdlo tvrdší, protože draselné soli vyš. mastných kyselin nejsou tak hydroskopické, jako soli sodné. Sodná mýdla jsou mazlavější. Vápenaté a hořečnaté soli vyšších mastných kyselin jsou málo rozpustné. Bude-li voda k ředění tvrdá, bude mýdlo zakalené.
chemik, 23. leden 2016

V první řadě bych chtěla poděkovat autorce, za tak skvělý a srozumitelný recept. Prosím Vás, právě jsem vytvořila mýdlo z koupené mýdlové hmoty je nutné ho nechat uzrát aspoň 3 týdny? Předem děkuji za odpověď.
Nika, 29. červen 2016

V reakci na příspěvky výše. S KOH naopak vyrobíte mýdlo měkčí - používá se pro výrobu tekutých mýdel, ne kostiček.
Význam destiované vody jsem také nezjistil. Používám čistou, převařenou kohoutkovou a zatím to vždy fungovalo. Problém by třeba mohl nastat, kdyby Vaše voda obsahovala hodně minerálů (jak to někdy u vody z vlastních studní bývá), mohlo by to nějak změnit chemickou reakci.
Z koupené mýdlové hmoty/vloček není nutné nechávat zrát - louh už zreagoval při výrobě té hmoty, vy už máte koupené jen neškodné, v podstatě hotové mýdlo. Také nejde o "výrobu" v pravém slova smyslu, jen o zdobení, "dochucování" a ovonění již hotového mýdla.
Hodně úspěchů při tvoření:)
Syn, 18. srpen 2016

můžu se prosím zeptat kolik je asi mýdla, když budu postupovat podle tohoto receptu?
x, 7. říjen 2016

Chcem sa opytat robila som 5 krat mydlo za studena podarilo sa pouzila som kvalitnu silicu ale kym nydlo dozrelo prestalo uplne vonat.kde je chyba? Dakujem
Maria, 24. říjen 2016

dobrý deň, chcela by som sa len opýtať, v akej miestnosti alebo teplotu, jednoducho kde konkrétne ste nechali mydlo dozrievať aby bolo čo najlepšie :)
za každú odpoveď vopred ďakujem :)
Nina, 17. listopad 2016

Tvrdost vody ovlivňuje, to jak moc bude mýdlo pěnit.
Sarah, 30. leden 2017

Napište, co si o tom myslíte