Potraviny zlepšující a podporující náš zrak
Zdraví Rady Eliška 13. října 2017Některé potraviny jsou pro zrak velmi přínosné, chrání ho a slouží jako prevence některých onemocnění. Každý zná, že na oči pomáhá mrkev, ale není jediná. Zjistěte, které potraviny slouží na zlepšení zraku přirozenou cestou.
Ovoce a zelenina
Ovoce se zeleninou patří do každodenní stravy nejen pro jejich chuť, ale také hlavně kvůli účinkům na zdraví. Na zdravé oči pomáhá mrkev, borůvky, avokádo, listová a brukvovitá zelenina, pomeranče, třešně, švestky, dýně a i další druhy se díky vitamínům A, C a E berou jako dobrá výživa očí.
Mrkev
Mrkev chrání náš zrak před šeroslepostí a vyživuje sítnici. Tomu se tak děje díky betakarotenu, ze kterého pak vznikne vitamín A.
Listová zelenina
Listová zelenina (různé saláty, špenát, kudrnka, řapíkatý celer) obsahuje plno zdravých látek, mj. i lutein a zeaxantin, které ochraňují sítnici před poškozením.
Česnek, cibule a brukvovitá zelenina
Obsahují síru, která podporuje produkci glutationu. Glutation je významný antioxidant, jehož nízká hladina v těle souvisí s makulární degenerací.
Avokádo
V avokádu se nachází lutein, betakaroten a nenasycené mastné kyseliny. Tyto látky podporují zrak a fungují jako prevence některých očních nemocí.
Borůvky
Borůvky se pyšní svými účinky na zrak. Pozitivně působí na ostrost vidění, zlepšují vidění ve tmě i při šerosleposti. Slouží jako prevence při namáhání očí a celkově jsou pro ně přínosné.
Vejce
Žloutek je pro naše oči doslova zázrak, obsahuje lutein, cystein, lecitin i síru. Tyto látky podporují dobrý zrak a chrání před vznikem očních nemocí.
Víno
Věkem podmíněná makulární degenerace je postrachem mnoha starších lidí a jednou z možnou prevencí je pití červeného vína a konzumace hroznů. Silný resveratrol slouží jako důležitá prevence.
Mořské ryby a plody
V mořských rybách a plodech najdeme omega-3 nenasycené mastné kyseliny včetně DHA (kyseliny dokosahexaenové), která pomáhá ke správné funkci oka, dále funguje proti únavě očí a pomáhá udržet ochranný slzný film na očích.
Sója
V sójových bobech se nacházejí esenciální mastné kyseliny, které působí proti stárnutí, dále v nich najdete tokoferol (vitamín E) a lecitin.
Ořechy a semena
Oříška a semínka obsahují řadu vitamínů, minerálů a rovněž omega-3 nenasycené mastné kyseliny. Tento koktejl látek je vynikající výživa nejen pro zdravé oči, ale i pro celé lidské tělo.
Olivový olej
Olivový olej má vliv i na zdraví očí. Používejte ho na zálivky, místo másla na chleba nebo jen tak do salátů. Dokonce pomáhá na odlíčení líčidel na očích a zvlhčení očního okolí.