Víte, co způsobuje citlivost zubů?
Zdraví Zuby Rady Markéta 31. srpna 2014Citlivé zuby jsou nepříjemnost, která umí pěkně potrápit a znemožňuje vychutnat si horké, studené či sladké jídlo nebo pití. Možná ale nevíte, že třeba děláte nebo trpíte věcmi, které vašim zubům škodí a reagují tak přecitlivělostí. Víte, které to jsou?
Používáte příliš ústní vody
Je přirozené, že chcete mít mátový a svěží dech, ale pokud používáte ústní vodu několikrát denně, může to vést k citlivým zoubkům - některé vody totiž obsahují kyseliny, které jim škodí. Požádejte svého zubaře, ať vám doporučí neutrální přípravky.
Konzumujete kyselé potraviny
Nemůžete se nabažit rajčat, citrusů, ovocných šťáv a dalších kyselých dobrot? Vaše zuby jich možná ale mají už dost. Kyselá jídla a nápoje mohou narušit zubní sklovinu a odhalit tak zranitelnou zubovinu, která tvoří většinu zubu.
Neutralizujte kyselé pokrmy kouskem sýra nebo sklenicí mléka po jídle.
Používáte zubní bělidla
Každý touží po zářivém úsměvu, ale některým lidem mohou bělidla a pasty s peroxidem způsobit citlivost zubů. Často v těchto případech bývá tato citlivost dočasná a zmizí, když přestanete tyto konkrétní přípravky používat. Poraďte se se svým zubařem ohledně alternativ.
Podívejte se na přírodní bělení zubů kokosovým olejem.
Máte ustupující dásně
Ustupující dásně jsou často výsledkem jejich zánětu nebo příznakem paradentózy. Projevují se většími mezerami mezi zuby, zuby vypadají opticky delší a může se objevit i zarudlost, oteklost a krvácení z dásní. Navíc odhalují citlivé zubní krčky. Je potřeba navštívit zubaře.
Čistíte si zuby příliš silně
Je omyl myslet si, že když budete kartáčkem silněji tlačit, zuby budou vyčištěné lépe. Příliš usilovné čištění nebo tvrdý kartáček může vést k ustupování dásní a odhalení zubních krčků. Také může narušit sklovinu a odhalit zubovinu. Otvory v zubovině jsou mikroskopické, ale umožňují horkým, studeným a sladkým jídlům či nápojům stimulovat nervy v zubech, což pak způsobuje nepříjemnou bolest.
Byla jste nedávno u zubaře
Není to spravedlivé, ale i když pravidelně chodíte k zubnímu lékaři, abyste měla perleťově bílé zoubky v dobrém stavu, může vyšetření (např. bělení, nasazování korunek a zubních výplní, odstraňování zubního kamene apod.) krátkodobě zvýšit jejich citlivost. Pokud tuto zkušenost máte, řekněte o tom svému zubaři ještě před zahájením procedury.
Máte popraskanou zubní sklovinu
Diagnostikovat popraskané zuby je podle zubařů těžké. Může je způsobit bělení, chroupání ledu nebo kousání do tvrdých bonbonů. Zubní dřeň, ve které je spousta nervů, je citlivá, když se popraskané zuby při kousání třou o sebe. Do trhlinek navíc mohou proniknout bakterie, což způsobí zánět, který vede ještě k větším bolestem.
Podívejte se na doplněk stravy Oral Biotics Golden Tree.
Trpíte bruxismem
Nevědomé skřípání zubů nebo zatínání kousacích svalů se odborně nazývá bruxismus, který způsobuje nejen problémy se zuby (zánět dásní, paradentózu, popraskané zuby), ale třeba také bolesti hlavy, čelistí, obličejových svalů a uší, ztuhlost ramenou a šíje či potíže se spánkem.
Jako léčba se používají tzv. zubní dlahy, někteří lidé však musí navštěvovat i psychiatra nebo zkoušejí hypnózu a meditaci.
Máte zubní kaz
Při zubním kazu se kořen zubu odhaluje a je tak citlivý na řadu věcí - nejen na horká, studená a sladká jídla nebo nápoje, ale dokonce i na vzduch. Správná ústní hygiena, zdravý jídelníček a pravidelné prohlídky u zubaře jsou nejlepším způsobem, jak udržet vaše zoubky zdravé.
Co pomáhá na citlivé zuby?
Zuby čistěte šetrně a pravidelně nejlépe mezizubním kartáčkem. Po jídle si dejte žvýkačku bez cukru - při žvýkání se vytvářejí další sliny, které odplaví zbytky jídla. Váš zubař vám může dále doporučit speciální fluoridové gely, které zvyšují odolnost zubní skloviny a chrání zuby i před kazem.
Máte nějaké rady na zlepšení citlivosti zubů?