Polévka z červené čočky a mrkve
Recepty Lucie 29. ledna 2018Červená čočka je výbornou alternativou k hnědé čočce. Na rozdíl od ní je nenadýmvá, obsahuje více vitamínů a cenných látek a hlavně se připravuje kratší dobu. Výborná je polévka z červené čočky, nákyp, salát i čočka jako příloha. Pokud ji ještě neznáte, připravte si výbornou a rychlou polévku.
Recept na polévku z červené čočky
Ingredience:
2 lžíce oleje
1 cibule
2 stroužky česneku
150 g čočky
2 - 3 mrkve
1 litr vody nebo vývaru
sůl, pepř
Postup::
1. Nejprve rozpálíme olej, na kterém osmažíme na kostky nakrájenou cibuli a česnek.
2. Následně přidáme nastrouhanou mrkve, kterou rychle osmažíme.
3. Přisypeme pořádně propláchnutou červenou čočku a vše zalijeme vývarem nebo vodou.
4. Uvedeme do varu a za občasného míchání vaření deset až patnáct minut, dokud nebude čočka měkká.
5. Nakonec dochutíme solí a čerstvě namletým pepřem.
6. Polévku není třeba mixovat, ale pokud chcete, můžete ji před podáváním rozmixovat.
Proč si dát červenou čočku?
Posledních několik let můžete v obchodech nalézt kromě hnědé čočky rovněž čočku červenou. Dříve jste ji našli jen v obchodech se zdravou výživou, teď již i v klasických. Tento typ čočky se stal záhy velmi oblíbený, neboť červená čočka má mnoho výhod.
- Obsahuje mnoho vitamínů a minerálních látek.
- Není nadýmavá.
- Uvaří se do 15 minut.
- Předem se nenamáčí.
- Prodává se loupaná.
- Ocení ji děti i těhotné ženy.
- Obsahuje vlákninu.
- Má nízký glykemický index.
- Po uvaření je oranžová.
- Brzy se rozvaří.
- Dá se s ní připravit plno jídel.