BudKocka.cz logo

Mýdlové ořechy na praní: Co to je a jak fungují?

Články Domácnost Sára 25. září 2019
mýdlové ořechy

Foto: Clemenspool | CC BY-SA 3.0

Jako ekologická varianta se při praní používají mýdlové ořechy, které jsou zcela přírodní a nezatěžují životní prostředí. Víte, jak fungují a odkud se vůbec berou?

Co to je?

Mýdlový ořech (Sapindus Mukorossi) je vysoký strom s dlouhými listy, který roste v Indii a Nepálu. Jeho plody, které vypadají jako ořechy, se používají jako prací prostředek. Nacházejí se v nich látky mající vlastnosti mýdla. Ve slupkách jsou saponiny, které při styku s vodou vytvoří jemnou mýdlovou pěnu. Podívejte se na další informace.

Tato mýdlová pěna se používá nejen k praní, ale také k čištění různých předmětů. Dokonce je v Indii používají rovněž na mytí vlasů a těla.

Saponiny ve slupkách slouží jako ochrana jádra před bakteriemi, škůdci a plísněmi. Mají tedy antibakteriální a čistící účinek.

Strom s mohutnou korunou je ozdoben bílými květy a dlouhými listy. Na podzim se zlaté plody sklidí, vysuší, rozlousknou, odstraní se černé jádro a následně se mohou použít. Během sušení změní svou barvu na tmavou se silnou slupkou.

Jak se mýdlové ořechy používají?

Mýdlový ořech můžete použít na všechny druhy prádla. Používají se jak na praní v ruce, tak i v pračce.

Pokud použijete při praní mýdlové ořechy v pračce, rozhodně je nesypejte do bubnu nebo zásobníku, tam v žádném případě nepatří. Mýdlové ořechy vložte do látkového pytlíku (stačí jich vložit 4 - 8 ks), který pořádně uzavřete. Pytlík položte mezi prádlo do bubnu pračky.

Následně zapněte pračku klasickým způsobem. Po ukončení programu stačí nechat sáček s ořechy na vzduchu proschnout. Stejný sáček můžete na praní ještě několikrát použít (zhruba třikrát), avšak někdy jsou ořechy zničené, proto zbytky slupek můžete odstranit.

Při jejich používání je vhodné používat spíše nižší teplotu do 60 °C, neboť při vysoké teplotě měknou. Můžete prát i na 90 °C, ale následně jich ořechy znovu nepoužívejte.

Jaké jsou jejich vlastnosti?

Oproti běžným práškům jsou mýdlové ořechy jiné. Mají jak výhody, tak nevýhody.

Z mýdlových ořechů se dá vytvořit prací gel, prášek, šampón nebo sliz. Nejčastěji se však používají samotné ořechy.

Jaké máte zkušenosti s mýdlovými ořechy? Napište své recenze do diskuze.





Názory k článku


Napište, co si o tom myslíte