BudKocka.cz logo

Jak využít lógr z kávy? 7 super tipů

Rady Články Domácnost Soňa 29. května 2023
káva logr

Kávová sedlina neboli lógr z kávy milovníci kávy moc dobře znají. Nemusíte ho ale vyhazovat do koše nebo dokonce do odpadu, můžete ho smysluplně využít. Víte, na co všechno můžete kávový lógr použít?

Všichni asi moc dobře víme, že lógr nepatří do dřezu a následně odpadu. Časem společně s tukem a dalšími nerozpustitelnými částmi může ucpat potrubí. Kávomilci vygenerují velké množství lógru, které najde své uplatnění jinde.

Nejprve si vychutnáme lahodnou kávu, pak využijeme kávovou sedlinu na zahradě, v domácnosti nebo při péči o tělo. Možností je opravdu hodně a my se podíváme na různé způsoby, jak ho zužitkovat.

Jak lógr sbírat a uchovávat?

Lógr vyklepněte do krabičky, ze které ho následně můžete různě využít. Můžete na něj použít i plastovou krabičku od tvarohu, jogurtu nebo smetany. Nemusíte kupovat nic speciálního, stačí lehce vymýt a použít na skladování sedliny. Tu vždy nechejte pořádně proschnout.

Tipy na využití kávové lógru

☑️ Uplatnění najde na zahradě

Odežene škůdce

Přidejte kávový lógr kolem květin (např. růže). Zažene slimáky, mravence či mšice. Dokonce i kočky.

Slouží jako hnojivo

Přidejte do substrátu nebo hlíny suchou nebo vlhkou sedlinu. Stačí ji pouze přimíchat do zeminy a následně můžete sázet zeleninu, květiny atd. Chrání proti škůdcům, slouží jako hnojivo a vábí žížaly.

Dokáže potěšit

Lógr z kávy milují orchideje, růže, rododendrony, hortenzie, kapradiny, jahody, rajčata, borůvky, naopak sukulentům, levandulím a vinné révě moc neprospívá.

Potěší také trávník. Dokonale suchou sedlinu na něj jednoduše rozhoďte v rovnoměrné lehké vrstvě. Odežene škůdce i toulavé kočky.

☑️ Na vyčištění nádobí

Máte připálené nerezové nádobí, je plné mastnoty nebo pouze ztratilo barvu? Použijte při čištění vlhkou sedlinu. Tu rozprostřete na dno nebo jinou oblast a několik minut vyčkejte. Následně hrnec nebo pánev vydrhněte houbičkou.

Pomůže umýt talíře nebo dřevěná prkýnka a vařečky, ze kterých odstraní taktéž pachy. Sedlina slouží jako přírodní drátěnka.

☑️ Na umytí dřezu

Dokonce dokáže umýt také dřez. Nasypejte suchý nebo vlhký lógr do dřezu, k tomu přilijte ještě kapku vody a houbičkou celý rozprostřete po daném místě. Chvíli nechejte působit a poté vydrhněte houbičkou. Pak dřez opláchněte.

☑️ Proti pachům

Káva obecně krásně voní a rovněž dokáže pohltit pachy. Dejte do misky několik lžiček suché kávové sedliny a uložte ji do lednice. Pohltí nepříjemné pachy. Někdy je potřeba tento postup několikrát opakovat.

Pokud vám zapáchají ruce po krájení masa, ryby nebo česneku i po běžném umytí, použijte trošku lógru na další umytí, ať se zbavíte nepříjemného odéru.

☑️ Jako repelent proti hmyzu

Lidé vůni kávy milují, zato hmyz ji nesnáší. Připravte si přírodní repelent proti hmyzu. Vyzkoušejte tyto způsoby:
1) Smíchejte sedlinu s nasekanou usušenou bazalkou.
2) Umístěte suchou sedlinu do misky (např. kameninové) a opatrně ji zapalte.
3) Přidejte při mytí psa k šampónu sedlinu a pořádně ho umyjte. Blechy nesnáší kávovou vůni.

☑️ Na tělový peeling

Udělejte si lógrový peeling. Naneste na tělo (hlavně na problematické partie) krouživými pohyby lógr, chvíli nechejte působit a pak opláchněte. Následně budete mít hebkou pokožku a zároveň odstraníte odumřelé buňky z kůže.

Obecně kávu můžete využít i na pleťové a vlasové masky. Podívejte se na masky z kávy.

Máte další rady a tipy, co udělat s kávovou sedlinou?



Názory k článku


Napište, co si o tom myslíte