Tradiční bramborový salát - vánoční recept
Recepty Vánoce Lucie 21. prosince 2020Většina domácností si neumí představit štědrovečerní večeři bez bramborového salátu, ke kterému si dávají smaženého kapra, kuřecí řízek, smaženou rybu, lososa nebo vinnou klobásu. Vánoční bramborový salát je ale stěžejní. Víte, jak ho připravit? Víte, který je nejlepší?
Univerzální recept na bramborový salát neexistuje. Každý má svůj recept a svůj postup při výrobě, mnohdy se předává z generace na generaci. Pokud žádný takový recept nemáte, chcete se inspirovat nebo pokrm jen tak připravit, podívejte se na následující recept.
Recept na klasický bramborový salát
Ingredience:
1 kg brambor (varný typ A)
4 mrkve
2 petržele
1/4 celeru
1 - 2 cibule
4 vejce
6 zavařených okurek
200 g sterilovaného hrášku
300 - 400 ml majonézy
2 lžíce hořčice
sůl, pepř
Postup:
1. Brambory pořádně umyjte a neoloupané je uvařte v osolené vodě, než budou měkké. Uvařte je nejlépe den předem nebo alespoň pár hodin předem, aby stihly při pokojové teplotě důkladně vychladnout.
2. Oloupejte mrkev, petržel a celer a dejte je vařit doměkka. Celer rozkrájejte na menší kousky. Po uvaření je nechte vychladnout.
3. Dále uvařte vejce natvrdo. Uvařená vejce slijte a zbavte skořápky.
4. Brambory oloupejte a do větší mísy je nakrájejte na kostky nebo přelisujte přes tvořítko na kostičky.
5. Na kostičky rovněž nakrájejte mrkev, petržel, celer, vajíčka, okurky a přihoďte k bramborám.
6. Oloupejte cibuli a tu nasekejte nadrobno.
7. Do mísy přidejte i hrášek bez nálevu.
8. Poté přimíchejte majonézu a hořčici. Všechno pečlivě promíchejte.
9. Nakonec hotový salát osolte a opepřete podle chuti. Opět promíchejte.
10. Bramborový salát dejte odležet do lednice nejlépe přes noc.
Někteří přidávají do salátu také ingredience jako sterilovaná kukuřice, lák z okurek, šunka, salám, spařená cibule, jablko, zeleninová směs (na salát, Moravanka, Kunovjanka), tatarka, jogurt, smetana, kapary, slanečky atd. Záleží na každém, co má rád a co mu chutná. Nedá se nikomu přece přikázat, že jeho salát by měl být s tím a s tím.
To stejné se týká i jednotlivého postupu. Někdo krájí zeleninu nožem, někdo přes tvořítko a někdo ji strouhá. Opět každá příprava je jedinečná a pro každého je jinak tradiční.
Majonéza, smetana nebo jogurt?
Jednotlivé ingredience nemusíte spojit pouze majonézou, která se sice nejčastěji používá, ale nejedná se o jedinou možnost. Můžete k ní přidat i tatarku, zakysanou smetanu nebo jogurt. Udělat mix nebo použít jen jednu nebo dvě z těchto surovin. Oblíbená je také domácí majonéza, kterou doma rychle připravíte z několika surovin.
A máte už hotovou kynutou vánočku?
Salát bez majonézy
Ačkoliv je bramborový salát delikátní, je rovněž poměrně tučný kvůli majonéze. Pokud preferujete lehký a dietní salát, použijte místo majonézy bílý jogurt. Zvolte jogurt s cca 3 % tuku (jogurt zcela bez tuku nemusí chutnat v salátu všem). Když nahradíte majonézu jogurtem, bude lehčí a dietní. Můžete si ho dát bez výčitek a k tomu si na něm pochutnat.
Máte rádi klasický bramborový salát?