Návod, jak si vyrobit domácí mýdlo?
Krása Rady Postupy Lucie 18. května 2014Doma si můžete vyrobit téměř cokoliv, někdy je postup jednoduchý a rychlý, jindy je nutné zkoušet a mít praxi. Právě praxe se týká i mýdla. Výroba domácího mýdla je trošku složitá, ale rozhodně se nejedná o nemožný úkol. Potřebujete celkem hodně surovin, zašpiníte dost nádobí a ze začátku se vám nemusí podařit vyrobit domácí mýdlo. Avšak každý další pokus bude na tom lépe a lépe.
Existuje mnoho receptů a postupů, jak vyrobit mýdlo. Záleží na tom, co přesně chcete. Můžete si jej vyrobit doma úplně od začátku nebo koupit mýdlovou hmotu nebo použít zbytky mýdel. Druhý postup je snadnější a podaří se vám určitě vždy. Můžete použít zajímavou kombinaci olejů, bylinek, květin, potravin a aromat. Každé vaše domácí mýdlo bude unikátní.
Mýdlo Pure pro citlivou pokožku
S konopným olejem v bio kvalitě
Přírodní s citronovou trávou a konopím
Na suchou a citlivou pokožku Tykokos
Domácí výroba mýdla
Výroba není zase tak složitá, jak na první pohled vypadá. Chce to jen trpělivost a nevzdávat se po případném prvotním neúspěchu. Najděte si na ni čas, nejméně dvě hodiny a případně i někoho dalšího, kdo by vám napoprvé pomohl. Mohou vám pomoct i děti, ale ty až při plnění forem nebo formiček, ať nejsou rovnou při vaření louhu a jsou v dané místnosti co nejméně času.
Jaké pomůcky jsou potřeba?
Pomůcky byste měli používat jen na výrobu mýdla, nikoliv už na klasické vaření v kuchyni.
- 2 hrnce - nejlépe starší nebo nepotřebné
- sklenice
- rukavice - pevné
- váha - vhodná je digitální
- teploměr
- nerezová "vařečka" nebo velká lžíce
- mixér - nejlépe starší
- lžíce
- forma, formičky,...
- ostrý nůž
Jaké suroviny potřebujete?
Složení domácího mýdla je vždy na vás, je ale nutné dodržovat obsah určitých surovin: 1 kg tuku, 380 ml destilované vody a 140 g hydroxidu sodného. Pokud budete dělat poloviční nebo třetinovou dávku, vždy je nutné tyto suroviny daným číslem vydělit. Pro vůni přidejte několik kapek éterického, aromatického nebo vonného oleje.
Základní recept na domácí mýdlo
Ingredience:
450 g kokosového oleje
350 g olivového oleje
200 g palmového oleje
380 ml destilované vody
140 g hydroxidu sodného
Postup:
1. Připravíme roztok hydroxidu sodného: Hydroxid sodný je nebezpečný, celou dobu máme rukavice a nejlépe i brýle. Do sklenice odvážíme 140 g hydroxidu sodného a do hrnce nalijeme 380 ml destilované vody. Do vody opatrně vmícháme hydroxid, ne naopak. Během rozpouštění se voda zahřeje asi na 90°C. V místnosti musíme pořádně větráme a snažíme se výpary z roztoku nedýchat. Poté teplotu snížíme nebo vypneme, aby byla jen na 30 - 40°C.
2. Připravíme olejovou hmotu: Na mírném ohni rozpustíme tuky - nejprve pevné tuky a následně k nim přidáme oleje. Máme-li jen oleje, tak je jen lehce na 30 - 40°C zahřejeme.
3. Smíchání olejů a hydroxidu: V další fázi, která je někdy označována jako zmýdelnění, smícháme první roztok a olejovou hmotu. Důležité je, aby obě hmoty měly podobnou teplotu. Začneme směs mixovat, dokud nezhoustne a nezačnou se objevovat na povrchu bublinky. Místo mixéru můžeme jen míchat, ale tato práce je zdlouhavá.
4. Přidání dalších látek: Teď můžeme použít různé látky, které mýdlo vylepší. Můžeme použít bylinky, květiny, kávu, vonné oleje, atp. Směs pořádně promícháme.
5. Nalévání do formiček: Směs můžeme nalít do formy, na plech, formiček, atp. Někteří dávají do větších forem i papír na pečení, ať jde pak s mýdlem lépe manipulovat, ale není to nutné. Pokud chceme mít mýdla pěkně ozdobená, můžeme dát na dno formy nebo formičky kvítek, oříšek či cokoliv a až poté to zalít mýdlem. Den až dva necháme tuhnout při pokojové teplotě. Můžeme tam vyrazit i značku, až bude částečně tuhé.
6. Krájení mýdla: Máme-li ztuhnuté mýdlo ve větší formě, tak jej vyklopíme a nakrájíme na požadovanou velikost. Také mýdla z menších formiček vyklopíme.
7. Zrání mýdla: Mýdlo ještě musí zrát nejméně 4 týdny v dobře větrané místnosti. Během této doby se louh zneutralizuje a sníží se pH.
Mýdlo můžete použít nejen na umývání, ale i na praní.
Mezi oblíbené olejové suroviny patří: olivový olej, kokosový tuk, palmový olej, rýžový olej, bambucké máslo, ricinový olej, mandlový olej, konopný olej, sádlo, řepkový olej a slunečnicový olej.
Na vůni a oživení je možné použít: bylinky, květiny, med, citron, oleje, aromata, potraviny, vonné oleje, zelený čaj, sušené ovoce, koření, včelí vosk, sůl nebo kozí mléko.
Dále je nutná destilovaná voda - koupíte v drogerii nebo v hypermarketech.
Hydroxid sodný (NaOH, louh sodný, natron) k dostání v drogerii. Při manipulaci je nutné dávat pozor, drobné krystalky mají leptající účinky, proto je nutné mít rukavice a nejlépe brýle. Nutné je i dostatečné větrání při vaření louhu. Zmýdelňuje tuky, proto se nesmí vynechávat. Dává se asi 13 - 14 % z obsahu tuků.
Recepty na mýdlo - jednodušší varianta
Nechcete-li absolvovat celý zdlouhavý postup, vyzkoušejte jednoduchou variantu, kterou určitě snadno zvládnete. Používá se mýdlový základ, který koupíte v drogerii a to i v bio variantě. 1 kg stojí asi 200 Kč.
Levandulové mýdlo
Ingredience:
300 g mýdlového základu
sušené levandulové lístky (asi 1/4 hrníčku)
1 polévková lžíce vonného levandulového oleje
1/2 kávové lžičky rozmarýnového oleje
potravinářské barvivo (není nutné)
Postup:
1. Mýdlový základ nařežeme a necháme rozpustit při nízké teplotě nejlépe ve vodní lázni a za stálého míchání. Vodní lázeň připravíme tímto způsobem, do většího hrnce nalijeme vodu, vložíme do něj menší, do kterého umístíme hmotu.
2. Pak přidáme do směsi lístky, které předtím nakrájíme a oleje. Mícháme.
3. Podle potřeby můžeme přidat barvivo a promícháme.
4. Odstavíme ze sporáku a nalijeme do formy, formiček, atp.
5. Mýdlo necháme ztuhnout a podle potřeby nakrájíme.
6. Necháme mýdlo ještě nejméně měsíc zrát.
Kávové mýdlo
Ingredience:
300 g mýdlového základu
3 PL mleté kávy
2 PL kávového aroma nebo 1 - 2 PL mleté kávy
Postup:
1. Základ nakrájíme a rozpustíme při mírné teplotě ve vodní lázni. Nezapomene stále míchat.
2. Dále přidáme kávu a aroma. Opět mícháme.
3. Odstavíme a lijeme do formiček.
4. Necháme ztuhnout, zrát měsíc a můžeme používat jako peelingové mýdlo.
Růžové mýdlo s vločkami
Ingredience:
300 g mýdlového základu
2 PL ovesných vloček
sušené lístky růže (asi 1/4 hrníčku)
2 PL vonného vanilkového olej
Postup:
1. Při nízké teplotě rozpustíme základ pro mýdlo ve vodní lázni.
2. Poté k němu přidáme nasekané vločky a lístky růže. Přidáme i vanilkový olej.
3. Všechno promícháme, chvilku mícháme a odstavíme.
4. Směs nalijeme do formiček a necháme ztuhnout.
5. Ještě měsíc necháme zrát.
Citronové mýdlo
Ingredience:
300 g mýdlového základu
4 PL čerstvě nastrouhané kůry z bio citronu
1 PL vonného citronové oleje
Postup:
1. Základ nakrájíme na menší kousky a pomalu rozpustíme za stálého míchání ve vodní lázni.
2. Přidáme nastrouhanou kůru a olej. Chvíli ještě mícháme.
3. Nalijeme do formiček a necháme ztuhnout.
4. Měsíc ještě mýdlo zraje.
Tento návod není vhodný pro osoby mladší 18 let!
Zkoušela jste domácí vařené mýdlo? Připadá vám lepší než to z obchodu?
Katka, 20. listopadu 2014
Sarah, 12. dubna 2015
chemik, 23. ledna 2016
Nika, 29. června 2016
Význam destiované vody jsem také nezjistil. Používám čistou, převařenou kohoutkovou a zatím to vždy fungovalo. Problém by třeba mohl nastat, kdyby Vaše voda obsahovala hodně minerálů (jak to někdy u vody z vlastních studní bývá), mohlo by to nějak změnit chemickou reakci.
Z koupené mýdlové hmoty/vloček není nutné nechávat zrát - louh už zreagoval při výrobě té hmoty, vy už máte koupené jen neškodné, v podstatě hotové mýdlo. Také nejde o "výrobu" v pravém slova smyslu, jen o zdobení, "dochucování" a ovonění již hotového mýdla.
Hodně úspěchů při tvoření:)
Syn, 18. srpna 2016
x, 7. října 2016
Maria, 23. října 2016
za každú odpoveď vopred ďakujem :)
Nina, 17. listopadu 2016
Sarah, 30. ledna 2017
MAZLAVÉ MÝDLO A S NAOH SE VYROBÍ TUHÉ MÝDLO PROCES SE NAZÝVÁ
,,ESTERIFIKACE TUKŮ"
míra, 25. srpna 2020