BudKocka.cz logo

Víte, kdy se letos bude měnit čas? ⏰

Články Novinky Veronika 1. dubna 2023
žena spí

Už se zase bude měnit čas, tentokrát z letního na zimní čas. Víte, kdy si posuneme hodinky o hodinu zpět? Kdy si přidáme jednu hodinku spánku?

Každý rok se dvakrát mění čas. ⏰ Na podzim se mění čas z letního na zimní a můžeme si o hodinu přispat. Na jaře je to ze zimního na letní, kdy jsme okradeni o hodinu spánku. Podívejte se, kdy přesně proběhne posun času.

✅ Kdy se mění zimní čas na letní v roce 2023?

První změna přichází na jaře, kdy se bude měnit zimní (standardní) čas na letní a to 26. března 2023. Ručička na hodinách se ve 2:00 posune vpřed na 3:00. To znamená, že budeme spát o jednu hodinu méně a musíme vstát dříve.

Naštěstí je víkend a můžeme ji dospat. V práci, pokud budeme mít noční, směna uteče mnohem rychleji, bude totiž kratší.

✅ Kdy se mění letní čas na zimní v roce 2023?

Letos proběhne změna času na zimní (standardní, středoevropský) čas 29. října 2023. Ve 3:00 se čas posune na 2:00. To znamená, že si přispíme o jednu hodinu.

To se bude líbit všem, kteří budou doma a budou se moct více prospat. Ovšem zaměstnancům už se tato změna času líbit nebude, protože směna se o hodinu protáhne. Cestování se rovněž o hodinu prodlouží.

☑️ Někteří nesou změny času těžce

Citliví jedinci nesou změnu času velmi těžce a může u nich vyvolat různé projevy. Mohou být unavenější, dezorientovaní, mohou se u nich objevit bolesti hlavy či kloubů nebo mohou mít problémy se spánkem. Než si citlivé osoby zvyknou na nový čas, může to trvat i týden.

✅ Proč se čas vůbec mění?

Hlavním záměrem změny času bylo šetření na svíčkách, proto první změnu provedl v roce 1784 Benjamin Franklin. U nás byla změna času zavedena v roce 1915 a 1916, aby se šetřily energie za války, poté se změnily ručičky na hodinách až v letech 1940 - 1949 zase kvůli úspoře energií. Na třicet let se čas neměnil a začalo se změnou až v roce 1979 a každoročně měníme ručičky na hodinách doteď (zatím).

Výhodou letního času je, že večer je v létě déle světlo, to oceníme při grilování, procházkách nebo při jiných akcích.

☑️ Projeví se změna času na výplatě?

Často se lidé ptají co změny času a výplaty. Jestliže máte měsíční tarif (jste odměňování pevnou (stejnou) částkou za měsíc), hodina navíc nebo hodina méně se u vás neprojeví. Jestliže ale máte hodinový tarif (odměna je určena podle odpracovaných hodin), dostanete o hodinu více při změně na zimní čas a na letní o hodinu méně.

Příplatky za přesčas se nedávají, jelikož se podle nařízení vlády nejedná o přesčas. Příplatky za práci v noci a o víkendu se ale dostávají.

Změna času je některými brána jako přežitek, který je naprosto zbytečný a někteří ji naopak vítají. Do které skupiny se řadíte vy?



Názory k článku


Drazí milí, u mne je to čas přírodní ( tedy zimní čas, jímž se řídí příroda od vzniku planety Země) a umělý, co si lidi ve vládě vymysleli. To je u mne letní čas, vyhovující těm, kteří pracují od osmi až deseti hodin ranních. Pro ty pracující, kteří dělají od 6 až 7 hodin ranní vstávajících zpravidla o něco dříve ne. Speciálně ti co dělají noční, nebo dojíždějí hodinu za prací, pro ty je to utrpení. V létě je světlo kolikrát do 10 večerní, při slunečních dnech i déle. A to se pak špatně usíná, když musím ve čtyři ráno vstát. Mladí si to užívají ( Nebyla jsem jiná) a ti ostatní? Někde tuhle zbytečnost zrušili, pochopili, že je to proti přírodě.
Tajamar, 19. března 2017

Mám to ráda, aspoň bude více světla. No jo, jsem mladá. :))
Kulda, 19. března 2017

K nicemu to neni akorat blbnout lidi ,je to proti prirode .
Eva, 22. března 2017

Myslim si ze by do melo byt furt s dejny cas ty nez di zase lidi zvyknou zas se do bude menit na zimni ja bych do v radil spet co ti stari lidi maj delat uz nevi jeddli do bylo ve 3 a nebo 2 anebo na opak maji v tim jen gulas nekdy i za pomenou jid treba k doktorovy na cas a pod ja bych cas v radil vsechno fungovalo a cely na rod kdo do vse vyyslel byl mezi nama osel
Jan bilek, 25. března 2017

Je to hrozna hloupost a zasah do prirody
Jiri, 4. října 2017

Pro p. Bílka:
Mám pocit, že čeština je Váš nepřítel.
Laco, 14. října 2017

Pro p. Laca:
O tom ale neni tato diskuze, ze.....
Finbel, 19. října 2017

Měl by zůstat ten normální čas.Letni zrušit.
Petr, 25. října 2017

Bezduvodna hloupost, podívejte se na letopočet ..... Chce to ránu do palice všem politikům aby se jim rozsvítilo a pochopili že tím světla nepribude a sklonili se před moudrou přírodou ...
Selský rozum, 27. října 2017

Vzhledem k tomu, že se často pohybuju venku a většina mých aktivit (částečně i pracovních) je odpolední, tak letní čas ocením. Určitě to souvisí i s tím, že nejsem ranní ptáče ;-)
Jana, 29. října 2017

Zrušil bych to.V létě je světlo do 22h.Myslím,že nikomu nebude vadit když bude o hodinu méně 21h.A v zimě je tma už od 17h.Vracet se z práce odpoledne!za tmy je poněkud depresivní.
mišák, 29. října 2017

Jsem ráda, že je v létě dlouho vidět a muzeme si užívat venku o hodku déle. Nejsem ranní ptace, takže světlo v létě od pul4 neocenim.
Stana, 17. března 2018

Nesnáším tuto nesmyslnou změnu času na LETNÍ,kdy to EU konečně zruší!!!???
Kika, 21. března 2018

Myslím si že by měl být čas stále stejný.
Věra, 12. září 2018

Jsem pro zimní čas ten tady byl hromadu let před námi a bude i po nás.
Letní čas znamená v létě dlouho světlo ale v zimě bude svítat v devět hodin.
zdeněk, 15. září 2018

Je mi jedno jakého čas bude hlavně ať je ve dne světlo a v noci tma ale to naši poslanci asi nepochopí a udělají z nás netopýry ale změnu času o hodinu neocenim budníček ve tři spinkat v devět a je jedno jestli je zima nebo léto
Ivan, 22. září 2018

Tady někteří píší, že změna času je proti přírodě. To je nesmysl, od nepaměti se vstávalo podle slunce, Tedy v létě dříve a v zimě později. Takže LČ je naprosto správně, jen ta změna je trochu příkrá. Já chci LČ ponechat.
Vladimír., 9. října 2018

Ne atˇ nechaj IMNÍ ČAS za ty roky co dělaj vědí komu všemu to vadí,že to je stejně na nic,tak proč nás blbnou?Vyrůstali sme v ZIMNÍM,tak ten kdo to vymyslel tak už by se mohl za těch 39 let probrat!!! Atˇ už toho nechá a vrátí nám tenZIMNÍ!!!
Jarmila, 10. října 2018

Jsem pro přírodou daný zimní čas. V létě se budím ráno přirozeně dříve se svítáním a dopoledne mám o hodinu delší,a jsem v pohodě. Letní čas je k ničemu, ráno mi hodinu sebere a když chci vidět Zprávy, tak musím ze zahrady jít už v 18 hodin přirozeného času a dlouhé světlo je k ničemu. A děti nelze dostat do postele. Tak nevím, proč si některé osoby chtějí hrát na Boha, či vesmírného vládce a manipulují s lidmi.


Belinda, 27. října 2018

Jsem pro zimní, ten, co řídí slunce...příroda nejde ošidit...tak to máme nastavené..lidé nebudou mít zdravotní problémy...kdo nechodí pracovat, tomu je to také jedno...vstávat ve 4, nebo ve 3 hodiny, to je vážně rozdíl...

Jarka, 27. října 2018

Je mi to uplně jedno protože jsem noční tvor a přes den bych spala ale to bych musela sehnat stálou noční no každý má to svoje
Eva, 17. března 2019

Děkuji Vám,pane Laco,za Váš příspěvek, týkající se textu - komentáře pana Bílka.Velmi jsem se zasmál.Jsem rád,že Vám náš krásný a bohatý rodný jazyk něco říká a nejste k němu lhostejný.A pokud jde o změny času,zvedl bych ruku pro anulování tohoto proti přírodnímu jevu.Bylo by zde namístě vyjádření odborníka - lékaře,co to dlouhodobě způsobuje člověku,pokud jde o jeho zdraví.Všechny zdravím.
Amča, 23. března 2019

Napište, co si o tom myslíte